09/03/22

El bus urbà d’Olesa estrena vehicle i introdueix noves parades i més freqüència de pas

Les millores en el servei, que ofereix l’Ajuntament a través de l’empresa de transports olesana TGO DX, es començaran a aplicar el dilluns 14 de març.

Image
Vista externa d'un bus nou a Olesa

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha fet una aposta clara pel transport públic aquest 2022 amb una dotació de 146.000 € destinada a la millora del servei de bus urbà, que renova el vehicle i amplia el nombre de parades. Alhora, s’han destinat 80.000 € a la renovació de les parades, que inclouran més informació per a les persones usuàries. Les millores en el servei de bus urbà es començaran a aplicar el dilluns 14 de març.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Jordi Martínez, i el cap de la Policia Local i responsable del Departament de Mobilitat, Isaac Aymerich, han destacat aquesta “aposta clara pel transport públic i per fer més atractiu el servei del bus urbà”. Per aquesta raó fa uns mesos es va engegar un estudi per a la millora del servei, amb l’objectiu l’incrementar el nombre de parades i, per tant, també el nombre de viatgers.

Segons Aymerich, a banda de millorar el vehicle, recorregut i freqüència de pas, també "es tenia clar que calia renovar les parades", on a partir de dilluns s’instal·laran tòtems amb informació dels horaris de pas dels autobusos. En algunes parades, a més, hi haurà pantalles digitals que indicaran a quina hora passarà el següent bus. Aquest tipus de tòtem amb pantalla ja estava instal·lat, per part de TGO DX, a la parada de la plaça del Dr. Fleming, també s’instal·larà a les parades ubicades a la plaça de l’Oli, la plaça de la Sardana i la piscina municipal.

El servei l’oferirà un vehicle nou, molt més ecològic i més còmode per a les persones usuàries. El nou vehicle té 26 places i espai per a una cadira de rodes, així com la possibilitat d’encabir dues bicicletes. A partir de dilluns, hi haurà noves parades, com ara als diferents centres educatius, el mercat municipal i el CAP. També s’amplien les parades als barris de l’Eixample i el Collet de Sant Joan. En total, es passa de 28 a 38 parades en el recorregut. Segons el cap de la Policia Local, Isaac Aymerich, l’increment de parades “farà que el servei de bus urbà tingui més entitat per a moltes persones, i per tant, esperar incrementar el nombre de viatgers”.

A més, amb el nou recorregut s’incrementa la freqüència de pas. En aquest sentit, si fins ara es feien nou expedicions diàries de dilluns a divendres, a partir del 14 de març se’n faran dotze. I els dissabtes feiners es passa de dues a quatre expedicions. Això permetrà que, per exemple, el jovent dels instituts pugui agafar el bus a la sortida de classe, i per tant, millorarà el servei que es facilita a les persones que viuen a les urbanitzacions de fora el nucli urbà, com Ribes Blaves i Oasis.

L’increment d’expedicions diàries permetrà millorar la connexió amb la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat. Si fins ara hi havia onze connexions diàries, de dilluns a divendres, ara en seran 24. Els dissabtes no festius es passa de tres a vuit connexions. Segons ha destacat el regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, “atendrem aquesta demanda ciutadana de fer coincidir els horaris del bus i del tren. De fet, amb el temps la freqüència de pas a l’estació encara serà més elevada”.

Pel que fa al servei a les urbanitzacions de Ribes Blaves i Oasis, de moment no s’introduirà el bus a demanda com estava previst inicialment, ja que es vol acabar d’estudiar en profunditat la viabilitat del projecte, que “ara per ara no es pot assumir econòmicament”, ha dit el regidor de Mobilitat. De tota manera, ha remarcat el regidor, "es continuarà analitzant de quina manera es pot millorar el servei a les urbanitzacions.

Podeu consultar el recorregut del bus urbà i els horaris que s'implementaran a partir del 14 de març als documents adjunts. 

 

Millora tecnològica impulsada per TGO DX

Les millores al bus urbà finançades per l’Ajuntament d’Olesa es complementen amb les que ha impulsat l’empresa d'autobusos olesana TGO DX -del GrupTG DX- adjudicatària del servei. Lluís Vergés, director d'operacions de la companyia, ha assegurat que TGO DX "ha fet un esforç d’inversió en millores tecnològiques que permetin saber en temps real on és el bus". A banda de trobar la informació a les parades, TGO DX va estrenar al gener una nova aplicació per a dispositius mòbils que permet als usuaris i usuàries consultar els horaris i els recorreguts de totes les línies d'autobús, però també saber l’estimació teòrica de pas dels autobusos per les parades. L’aplicació es pot descarregar cercant “TGO Direxis” a les dues plataformes d’Apps Android i Apple (iOs). Segons Vergés, les millores al bus urbà d'Olesa comporten "un replantejament total del servei que s'oferia fins ara, que segurament havia deixat de cobrir les necessitats d'un municipi de les dimensions d'Olesa. Amb els canvis, Olesa ha fet una aposta clara pel transport públic".

Documents relacionats