01/10/20

Augmenten les infraccions per accessos sense autorització a l'illa de vianants del Nucli Antic

Després de mesos amb una suspensió de les restriccions de pas dels vehicles a l'illa de vianants com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus, el passat 14 de setembre l'illa de vianants va tornar a entrar en funcionament.

Image
Augmenten les infraccions per accessos sense autorització a l'illa de vianants del Nucli Antic

 

L'illa de vianants del Nucli Antic va tornar a estar activa el passat 14 de setembre, després de cinc mesos i mig de suspensió com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per la crisi sanitària del coronavirus. Malauradament, les càmeres que registren les matrícules han detectat un alt nombre de vehicles que hi accedeixen sense l'autorització corresponent. Durant els primers dies de represa la Policia Local només va emetre avisos a les persones conductores infractores, però des de fa una setmana s'han començat a imposar sancions, que s'han incrementat respecte les que s'emetien abans de l'aturada pel coronavirus.

Per aquesta raó des de l'Ajuntament d'Olesa es demana que es respectin les restriccions d'accés a l'illa de vianants, creada precisament per protegir el vianant en un barri on hi ha dos centres educatius i carrers molt estrets però amb un alt grau de trànsit. En aquest sentit, el setembre de 2019 les càmeres van detectar el pas de 43.000 vehicles mensuals, és a dir, uns 1.300 vehicles cada dia. Durant el primer mes de funcionament de l'illa de vianants, el passat mes de febrer, les càmeres van registrar gairebé un 50% menys de pas de vehicles, amb un total de 22.000 vehicles al mes, és a dir, uns 700 diaris.

L’illa de vianants comprèn la zona emmarcada, per la banda nord, des del carrer de Santa Oliva cap al sud; des d’Anselm Clavé cap al nord; des de la Riera de Can Carreras cap a l’oest i des del carrer Vall d’Aran cap a l’est. A cadascuna de les entrades a la zona de l’illa s’han instal·lat càmeres, sis en total, que fan lectura de les matrícules de tots els vehicles de motor que hi accedeixin. Per poder accedir a l'illa cal tenir autorització, que s'ha de demanar a l'Ajuntament. També hi ha uns horaris de càrrega i descàrrega, que són els següents:

-De dilluns a divendres, de 9.15 a 12.15 i de 15.15 a 16.30 h.

-Dissabtes no festius, de 8.00 a 12.15 i de 14.00 a 16.30 h.

Fins ara, des de la regidoria de Mobilitat s'han tramitat més de 700 permisos d’accés a l’illa de vianants del Nucli Antic: 532 permanents i 225 temporals. Per tramitar una sol·licitud, es pot fer a través d’Internet a la Seu electrònica del web municipal o presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana demanant cita prèvia.  

 

Qui pot demanar autorització d’accés?

 

  • Persona empadronada al Nucli Antic: pot demanar una autorització permanent. Si el seu vehicle no està censat a Olesa de Montserrat, ha de presentar el darrer impost de circulació pagat.
  • Persona no empadronada però amb una propietat al Nucli Antic: ha de sol·licitar una autorització temporal (anual).
  • Persona empadronada al Nucli Antic que necessita suport de familiars: la persona resident al Nucli Antic ha de sol·licitar una autorització temporal (anual) perquè els familiars hi tinguin accés.
  • Personal d’instal·lacions, treballs de pintura, obres, etc: la persona resident al Nucli Antic, o bé el personal d’empreses d’obres i instal·lacions han de sol·licitar una autorització per als dies necessaris (s’ha de presentar la matrícula del vehicle juntament amb el pressupost, contracte, factura o llicència d’obres).
  • Pàrquings de pupil·latge: la persona usuària ha de sol·licitar una autorització permanent per a persones empadronades i temporal per a no empadronades.
  • Persones que s’abasteixen d’aigua a la plaça de les Fonts: han de sol·licitar una autorització temporal (anual). Hi podran accedir en horari de càrrega i descàrrega.

En casos imprevistos (per exemple auxili en cas d’incapacitat física sobtada), l’autorització necessària podrà ser substituïda per una instància acompanyada d’una justificació degudament acreditada, abans de 72 hores com a màxim a comptar des de l’hora d’accés a l’illa de vianants del Nucli Antic.

Pel que fa als enterraments, l’empresa gestora del tanatori, POMFUSA, comunicarà a l’Ajuntament els enterraments i alhora informaran les persones usuàries de l’existència de l’illa de vianants, per tal que les famílies dels finats puguin facilitar les matrícules dels vehicles que necessitin accedir fins a l’Església, i que tindran accés sense problema.