09/07/21

L’Ajuntament demana a la ciutadania prudència davant l’increment de positius per covid-19

El risc de rebrot s’ha disparat a Olesa i al conjunt de Catalunya, i per aquesta raó la Generalitat ha aprovat un conjunt de mesures per intentar contenir l’augment de casos.

Image
Modul annex al Cap d'Olesa amb persones esperant per rebre la vacuna del Covid

Els darrers dies s’han multiplicat els casos de positius per covid-19 a Catalunya i Olesa no és una excepció. Segons indica el portal Dadescovid.cat, fa una setmana Olesa es trobava en risc moderat de rebrot, amb una taxa de 43 i la Rt (velocitat de transmissió) de 0,85. A data d’avui, el risc de rebrot se situat en una taxa de 1.157 (la mitjana de Catalunya és de 1.753) i la Rt és de 3,90. El percentatge de PCR positives és de 12,03%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 28 anys.

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, de l’1 al 7 de juliol es van realitzar 382 proves PCR, de les quals 42 van ser positives; i 131 tests d’antígens, dels quals 34 va resultar positius.

Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que no hi ha cap persona d’Olesa ingressada al centre hospitalari. L’Ajuntament no rep dades d’altres hospitals catalans per detectar altres possibles ingressos de veïns i veïnes del municipi.   

Quant a les residències d'Olesa, després de moltes setmanes en molt bona situació, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, quatre continuen verdes i dues són taronges, en ambdós casos a causa del positiu d’una persona de la plantilla. En una de les residències ja s’han fet tests a tots els interns, que han donat negatiu, i en el segon centre està pendent fer-ne. Cap dels interns de les dues residències té símptomes.

Davant la situació generalitzada, des de l’Ajuntament es demana a la ciutadania màxima prudència i no abaixar la guàrdia. El director del CAP Olesa, Carles Martí, ha fet una crida especial al col·lectiu jove, que actualment és el més afectat pels contagis en la cinquena onada de la pandèmia.

Tot i que ja s’ha començat a vacunar la població de més de 16 anys, el director del CAP ha remarcat que “la immunitat del col·lectiu no serà immediata i, per tant, l’única via possible per evitar els contagis és extremar les mesures de prevenció”, és a dir, ús de la mascareta, rentat de mans, distància de seguretat, ventilació i reducció de la interacció social.

La simptomatologia de les persones infectades és més lleu que en onades anteriors, però en els darrers dies s’han incrementat amb escreix les visites per problemes respiratoris al CAP Olesa. Segons el director del centre sanitari, el creixement sobtat “s’explica per la rapidesa amb què s’està instaurant la variant delta de la covid-19”.

Aquesta situació afecta de forma directa a la pressió del personal sanitari, tant mèdic com d’infermeria. Per tant, ha explicat Carles Martí, “caldrà reorganitzar el servei per poder atendre aquest increment de casos, que ja es preveu que seguirà pujant durant les properes dues o tres setmanes”.

Continua la vacunació a les persones de més de 16 anys

El portal dadescovid.cat indica que 13.376 persones d’Olesa ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 9.243 persones la segona dosi. Es pot consultar al mateix portal el percentatge de vacunació a Olesa per col·lectius prioritzats. El 50% de la persones de més de 16 anys ja ha rebut la pauta completa.

El CAP Olesa continua amb la vacunació del col·lectiu de més de 40 anys i les cites es van obrint a mesura que arriben més dosis.

A tot Catalunya, la campanya es desenvolupa de manera progressiva i esglaonada per franges d'edat, segons la disponibilitat de les dosis de la vacuna. Es pot demanar cita de vacunació al portal web Vacunacovid.cat

Es recomana a la ciutadania que porti la mascareta en tot moment

El Govern de la Generalitat ha aprovat, en el marc del Procicat, un conjunt de mesures per tractar de contenir l’augment de casos de covid-19. Les mesures entraran en vigor a partir d’aquest divendres 9 de juliol i tenen una vigència de 14 dies, fins al 23 de juliol inclòs.

En termes generals, es manté l’obligatorietat de la mascareta en tres circumstàncies:

  • espais tancats.
  • a l’aire lliure si no es pot respectar la distància d’1,5 metres amb altres grups bombolla.
  • en espais de restauració mentre no s’està menjant o bevent.

Ara bé, la Generalitat recomana dur la mascareta en tot moment, tot i no poder dictar-ne l’obligatorietat en ser una competència estatal.