26/01/24

Acte d'homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis

Aquest divendres s'ha celebrat a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay l'acte d'homenatge que ha organitzat l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat per homenatjar a les víctimes olesanes dels camps nazis. L'acte ha consistit en una ofrena floral a les llambordes Stolpersteine que porten el seu nom.

Image
Homenatge als olesans víctimes dels camps nazis. Gener 2024.

Cada 27 de gener se celebra el Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust i Prevenció de Crims contra la Humanitat i amb motiu d'aquesta commemoració, la regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat un homenatge a les víctimes olesanes dels camps nazis. L'homenatge ha consistit en un acte institucional a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay que va començar el divendres 26 de gener a les 18 h. 

L'acte va començar amb la benvinguda del Regidor de Memòria històrica, Xavier Rota, agraïnt l'assistència de les famílies dels olesans homenatjats i també la tasca de recerca que al llarg dels anys s'ha anat fent i permet ampliar la informació disponible i tener presents a les persones que van patir la Guerra Civil, l'exili, la repressió franquista o el nazisme. En aquest sentit, Rota va destacar que enguany el Memorial Democràtic ha acceptat l'elaboració de la llamborda Stolpersteine a Joan Duran Sarri:

Audio file

Després del parlament de Xavier Rota, la directora de la biblioteca Santa Oliva va fer la lectura d'un fragment d'un conte i tot seguit va començar l'ofrena floral a les llambordes Stolpersteine, instal·lades permanentment a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, a la vegada que es va repassar la biografia de cascuna de les persones homenatjades: Eduard Boada Oliver, Joan i Ramon Cerdà Paraire, Miquel Grau Mateu, Francesc Llongueras Marcet, José Marcos Martínez, Josep i Salvador Bartolomé Gajón, Francesc Margalef Treig, Manel Martín Alquezar, Josep Valldeperas, Macià i Eugeni Vidal Forcada, Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga, Josep Piñol Mayor i Joan Duran Sarri.

En acabar l'ofrena floral, el diputat delegat de Memòria Històrica de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, que es va mostrar agraït per la invitació de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat i honorat de poder assistir a l'homenatge. Naharro va assegurar que no es pot aturar la memòria i reivindicació de les víctimes del nazisme:

Audio file

L'alcalde d'Olesa de Montserrat, Jordi Parent, va adreçar unes paraules agraïnt l'assistència a l'homenatge els familiars de les víctimes i a totes les persones implicades en la seva organització. Parent va destacar que "mentre més actes com aquests fem, més present tindrem les atrocitats que van succeir i menys terreny cedirem davant dels totalitarismes i el feixisme": 

Audio file

Per cloure l'acte d'homenatge, dues alumnes de l'Escola Municipal de Música, Anna Salvador i Cèlia Roure, van interpretar el Cant dels Ocells per cloure l'acte. 

Les llambordes Stolpersteine

Els Stolpersteine (la traducció del seu nom vol dir “llambordes per ensopegar”) són llambordins fets de formigó de 10cm x 10cm coberts d’una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. L’objectiu d’aquesta obra de l’escultor alemany Günter Demnig és fer aturar el vianant i fer-lo pensar en aquella persona desapareguda, assassinada i torturada pel nazisme.

Des de l'inici del projecte, el 1993, s’han col·locat més de 50.000 llambordins a més de 21 països arreu d’Europa. Cada llambordí està fet a mà, un per un, un gest de respecte que vol explícitament contrastar amb l'exterminació industrialitzada perpetrada pels nazis. A Catalunya, la petició de llambordins es fa a través del Memorial Democràtic de Catalunya.