14/07/23

Olesa dona la benvinguda als nens i nenes sahrauís que passaran les vacances al municipi

Els infants, provinents dels camps de refugiats sahrauís, ja han arribat a Olesa per passar els mesos de juliol i agost amb les seves famílies d'acollida, dins el programa "Vacances en Pau" que organitza l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS).

Image
Infants saharauis acollits a Olesa el 2023

El Saló de Plens de l'Ajuntament d'Olesa va acollir ahir la recepció oficial dels nens i nenes sahrauís que passaran l'estiu a Olesa dins el programa "Vacances en pau" d'ACAPS i en el qual hi col·lasbora l'Ajuntament d'Olesa. A l'acte, presidit per la regidora de Diversitat i Cooperació, Laia Montes, hi van assistir membres de l'equip de govern i del PSC. Els infants i les famílies van ser acompanyats per Jacinta Folch, la coordinadora d'ACAPS Olesa

Aichatu Mohamed-Salem Mohamed Abdalhi, Nayat Mohamed Ahmed Baba, Jnazara Nyem Sidi, Yusef Ahmed Baba i Mohamed Mohamed Ali seran a Olesa amb les seves famílies d'acollida, dins el programa "Vacances en Pau". Es tracta de cinc infants de 8 anys que, durant l'estiu, compartiran el dia a dia amb les famílies acollidores. En aquest temps passaran una revisió mèdica (quelcom que no poden fer amb freqüència al seu país d'origen), i també participaran en activitats amb altres infants.

La voluntat del projecte "Vacances en Pau" és oferir als nens i nenes la possibilitat de gaudir d'un temps d'esbarjo i coneixement i, alhora, és un clam per la pau, contra la injustícia i la violació dels drets humans o la guerra. Pretén, per una banda, oferir a aquests infants la possibilitat de veure i gaudir de moltes coses que, allà d'on venen, només coneixen en els llibres escolars (rius, muntanyes, el mar, etc.) i la de conviure amb infants catalans per arribar a tenir una altra imatge del món, diferent de la que els hi mostra la realitat quotidiana dels campaments de refugiats on el poble sahrauí viu exiliat des de l'any 1975.

Segons va recordar Laia Montes en el seu discurs de benvinguda, “Olesa participa en el projecte des del 1996. Malgrat que durant dos anys d’aturada per la pandèmia, el projecte es va reprendre l’any passat i continua aquest”.

Audio file

En la seva intervenció, Jacinta Folch va posar de manifest "el descens del nombre d'infants que arriben en aquests darrers anys i la dificultat de trobar noves famílies d'acollida".

Audio file

La coordinadora d’ACAPS a Olesa també va aprofitar per repassar la situació política del poble sahrauí i la vinculació que té la nostra vila amb la Daira de Birgandauz. Folch va explicar que, arran de l’agermanament, “l’Ajuntament ha ajudat enviant impressores i ordinadors reciclats”.

Audio file

Per la seva banda, les famílies d'acollida van destacar la bona experiència i l'enriquiment que suposa la convivència amb els infants. Jeanne Badal destacava "el contrast cultural que ens demostra que moltes coses que nosaltres tenim com a veritats absolutes se't trenquen en veure que ells donen importància a coses molt diferents". Per al Manuel Claramunt "l'acolliment requereix un sacrifici i un esforç, però com en l'esport o l'estudi, al final et veus recompensat".

Audio file

La recepció a l'Ajuntament va acabar amb el repartiment de motxilles escolars entre els infants.

Olesa hi participa des del 1996

El projecte Vacances en Pau va néixer l'any 1979, i des d'aleshores, diferents generacions d’infants sahrauís han gaudit  d’unes  "Vacances en Pau". Entre el 1979 i el 1994 venien grups petits que s'allotjaven en albergs, centres  i escoles. Des de l'any 1994 es va introduir la modalitat d'acollida per part de famílies, fet aquest que va propiciar un creixement espectacular, arribant a principis de la dècada del dos mil a la xifra de deu mil infants a l'estat espanyol i mil a Catalunya. Olesa de Montserrat participa d’aquest projecte des del 1996.

Segons les dades aportades pel Front Polisari, es calcula que unes 300.000 persones viuen com a refugiades al Sàhara, al desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf des de fa més de 45 anys, amb condicions de vida extremes, temperatures superiors als 50 graus a l’estiu, manca d’aigua corrent i llum elèctrica. Situacions que se sumen a la falta d’alimentació, medicaments i productes bàsics que dificulten la vida dels infants que en moltes ocasions no tenen cobertes les necessitats més bàsiques per al seu bon creixement i desenvolupament personal.