13/01/20

Una setantena de comerços locals ja s'han adherit al servei gratuït de recollida porta a porta del cartró comercial

Arran l’èxit del servei, també es fa recollida del vidre comercial com a prova pilot amb una desena d’establiments, i l’objectiu és ampliar-ho a més comerços.

Image
Una setantena de comerços locals ja s'han adherit al servei gratuït de recollida porta a porta del cartró comercial

 

Una setantena de comerços d’Olesa de Montserrat estan adherits al Servei de recollida porta a porta de cartró comercial impulsat per l’Ajuntament. Des del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat animen els establiments locals que encara no fan ús del servei, que és gratuït, a posar-se en contacte amb l’Ajuntament per sol·licitar-ho. L’objectiu d’aquest servei de recollida del cartró comercial porta a porta és evitar problemes de desbordaments en els contenidors de recollida selectiva. Alhora, el servei ha permès ampliar la recollida del cartró que generen no només els comerços, sinó també els particulars, ja que el fet que no hi hagi contenidors desbordats millora l’ús que en fa la ciutadania.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, ha destacat que un dels canvis que s’ha introduït en el servei és que ara es fa la recollida en horari de migdia, i no pas a primera hora del matí, com es feia fins ara, a petició dels mateixos comerços. Carreira ha recordat que, arran l’èxit del servei, també es fa recollida del vidre comercial com a prova pilot amb una desena d’establiments, i que l’objectiu és ampliar-ho a més comerços.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat també ofereix un sistema de recollida porta a porta de les restes vegetals als barris de les Planes i Oasis, i està estudiant estendre-ho a altres barris olesans amb proliferació d’habitatges unifamiliars, com és el cas del Collet de Sant Joan. Segons ha destacat Ivan Carreira, els contenidors fixes de poda acaben tenint força incidències, ja que s’omplen de seguida a causa del mal ús que en fan algunes persones i també professionals de la jardineria, que hi aboquen grans quantitats de poda. En el cas de les Planes, la solució acordada amb l’Associació de Veïns va ser retirar els contenidors i introduir el sistema de recollida porta a porta.

L’objectiu d’aquest sistema és el de poder reciclar tota la poda que es genera i que els veïns i veïnes que facin tasques de manteniment dels seus jardins tinguin la comoditat que se’ls passi a recollir les restes vegetals a la porta de casa seva, en comptes d’haver de portar-les fins al contenidor més proper. La recollida es fa amb un camió pop que agafa la saca de cada domicili. A més, també es pot subministrar compostadores per als veïns que vulguin tractar les seves pròpies restes orgàniques.

L’Ajuntament vol millorar les xifres del reciclatge al municipi

Ivan Carreira ha insistit que el bon reciclatge dels residus que es gerenen "ha de ser un objectiu comú de tota la ciutadania, ja que, per fer una bona gestió dels residus, cal separar-los, i el millor és fer-ho en origen, és a dir, a cada casa”.

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat recorda que al contenidor blau hi va el paper i el cartró; al verd el vidre i al groc els envasos; i al contenidor marró hi va la matèria orgànica, bàsicament restes de menjar o restes vegetals. Al contenidor gris, el de rebuig, hi va tot allò que no es pot reciclar, i per tant, hauria de ser dels contenidors menys utilitzats. Per contra, és la fracció que més es recull, i això demostra, segons Martí Figueras, que “no s’està separant bé la brossa en origen”.

D’altra banda, hi ha residus especials que es poden lliurar a la deixalleria com ara piles, petits electrodomèstics, restes vegetals o voluminosos. Els medicaments s’han de portar a les farmàcies i la roba, als contenidors específics.

L’oli vegetal que s’utilitza a casa per cuinar també s’ha de reciclar adequadament i, en cap cas, s’ha de llençar per l’aigüera. Per reciclar l'oli, es pot anar fins a la deixalleria o dipositar les ampolles als contenidors específics instal·lats als diferents barris del municipi. En el cas de les famílies amb fills i filles en edat escolar, tots els centres educatius del municipi també reciclen l’oli vegetal domèstic a través d’envasos que proporciona l’ajuntament i que són reutilitzables. L’oli que es recull s’utilitza bàsicament per fer biodièsel.

Per qualsevol dubte sobre com reciclar els residus correctament ciutadania i comerços es poden posar en contacte amb el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa.