26/01/24

Resum ple ordinari del mes de gener

El Ple municipal va aprovar una actualització de la tarifa del servei d’abastament d’aigua potable i també una modificació del contracte de neteja d’edificis municipals, entre d’altres. El ple municipal del mes de desembre va començar amb un minut de silenci per la defunció de l’exregidor Paco Fernández Hoces.

Image
Sessió ordinària del ple municipal. Gener 2024.

El ple municipal ordinari del mes de gener va començar amb la sala de sessions plena de gom a gom per assistir al minut de silenci per la defunció de Paco Fernández Hoces, regidor entre el 1981 i el 1983 i pare de l’actual regidor del PSC, Carlos Fernández. Així va anunciar el minut de silenci l’alcalde, Jordi Parent:

Audio file

El minut de silenci va acabar amb aplaudiments de tots els assistents a la sala i amb un parlament del regidor Carlos Fernández de record al seu pare:

Audio file

El ple va continuar amb la presa de possessió del càrrec de dos regidors al ple municipal: José María Paniello al grup municipal de Ciutadans en substitució de Vanesa Carrasco i Daniel Ribas al del PSC substituint Zulli Pérez. Aquest va ser el moment de la presa de possessió com a nou regidor de Ciutadans José María Paniello: 

Audio file

Aquest va ser el moment de la presa de possessió com a nou regidor del PSC Dani Ribas:

Audio file

Moció per demanar millores pels treballadors de la indústria química aprovada

Olesa Oberta En Comú Podem va presentar una moció, iniciativa del Sindicat de Treballadors (STR), que demanava que els treballadors i les treballadores de la indústria química i del refinament del petroli siguin inclosos dins dels grups professionals als quals se’ls apliquen coeficients reductors en l’edat de jubilació i que se’ls reconegui que són un col·lectiu de risc, amb una gran perillositat i toxicitat en les condicions de treball. 

El regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va defensar aquesta moció que s’ha presentat a altres pobles i ciutats de Catalunya i de l’estat espanyol i va apuntar que “és una proposta que millora les condicions de vida de la gent treballadora. Concretament del col·lectiu d’aquests dos sectors molt exigents com el de la indústria química i del refinament del petroli”. Rodríguez va destacar que no era just que actualment aquests treballadors no es puguin beneficiar de la llei 40/2007 de mesures en matèria de Seguretat Social, normativa on s’introdueix la possibilitat de reduir l’edat de jubilació per activitats professionals de naturalesa perillosa o tòxica: 

Audio file

Sobre la incidència de la moció a Olesa de Montserrat, el regidor d’Olesa Oberta En Comú Podem va destacar que al municipi hi ha almenys 8 empreses del sector i un mínim de 200 persones treballadores que s’hi beneficiarien d’aquest coeficient reductor. Per Rodríguez, a més, caldria sumar els olesans i les olesanes que treballen en la indústria química o el refinament del petroli a empreses de la província:

Audio file

Durant el debat, el grup municipal de Ciutadans va considerar la moció molt genèrica, tot apuntant “no havia tingut informació perquè no havia pogut assistir a cap comissió informativa i Ciutadans ha estat dos mesos sense representació fins aquest ple que ha fet la presa de possessió del càrrec”. Paniello va anunciar que s’abstindria en la votació perquè no era contrari al que demanava la moció:

Audio file

Des del Partit Popular, la regidora Jessica Fernández va explicar que hi votaria a favor, tot i que és una qüestió que no es pot abordar des d’Olesa de Montserrat. Fernández va argumentar que la moció demanava una qüestió “lògica”:

Audio file

Junts per Olesa va anunciar que s’abstindria en aquesta moció en considerar que era una qüestió d’àmbit supramunicipal i que calia més informació al respecte. El regidor i portaveu, Domènec Paloma, va explicar que havien demanat aquest posicionament al partit de Junts per Catalunya i que “sense més informació, finalment hem decidit abstenir-nos”, ja que no hi ha cap posicionament en contra de la moció: 

Audio file

El regidor d’ERC, Santi Gallardo, va anunciar que votarien a favor d’aquesta moció i “de qualsevol altra proposta que millori les condicions dels treballadors i de les treballadores”. Gallardo, però, va apuntar que d’aquest tema en té les competències l’estat espanyol i que, per tant, és al govern de l’estat a qui s’ha de fer la petició. Sobretot tenint en compte que el Ministeri de Treball, regentat per Sumar, és l’espai polític d’En Comú Podem:

Audio file

Des de Bloc Olesà-CUP, el regidor Ivan Carreira va remarcar que votarien a favor de la moció perquè la valoraven justa tenint en compte la perillositat i la toxicitat d’aquest sector i com afecta en la qualitat de vida dels treballadadors. Carreira va posar dos exemples per mostrar aquestes afectacions i va acabar apuntant que, al marge d’aquests motius, un dels puntals de la lluita de la classe treballadora havia de ser la rebaixa en l’edat de jubilació:

Audio file

El regidor i portaveu del PSC, Fernando Vicente, també va anunciar que el seu vot seria favorable a la moció:

Audio file

La moció per demanar que es rebaixi l’edat de jubilació als treballadors i les treballadores de la indústria química i de refinament del petroli es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, PP i Olesa Oberta. Ciutadans i Junts per Olesa s’hi van abstenir.

Declaració d’obres d’especial interès municipal

El ple municipal ordinari del mes de gener va declarar obres d’especial interès municipal tres propostes: per una banda, l’edifici d’habitatge cooperatiu del carrer de Pau Casals 43. Per l’altra, dues obres de rehabilitació de façanes del carrer d’Anselm Clavé, de les finques del número 180 i del número 93. Amb aquesta declaració d’obres d’especial interès municipal, els demandants de la petició aconsegueixen una bonificació del 95% de la quota de l’Impost sobre Construccions i Obres, l’ICIO.

El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Marc Serradó, va ser l’encarregat d’explicar que una de les obres es tractava de La Xicoira, l’habitatge cooperatiu de Sostre Cívic i amb Habitatge de Protecció Oficial (HPO) i que és “una construcció d’interès social i fora del mercat especulatiu, amb un model de tinença d’habitatge que volem que continuï endavant al municipi”. 

L’únic que hi va intervenir en aquest punt va ser el regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, que va afirmar que recolzava l’habitatge cooperatiu, però va lamentar que “no és per a totes les butxaques” i que, per tant, calia treballar en la cessió de sol per aconseguir més pisos de lloguer assequibles”.

Serradó va contestar que el model cooperatiu era un dels que s’incorporava al municipi i va recordar que l’Ajuntament d’Olesa està esperant que l’Incasòl liciti les obres de construcció d’un edifici amb 33 pisos al carrer de la Indústria i que ha cedit un altre solar a la Fundació Salas per a aquesta mateixa finalitat també al carrer de la Indústria (darrere la residència Santa Oliva).

La votació per declarar obra d’especial interès La Xicoira va tirar endavant amb els vots del PSC, Bloc Olesà-CUP (excepte la regidora, Laia Montes, per la seva condició de cooperativista), ERC, Junts per Olesa, Olesa Oberta i Ciutadans. El PP s’hi va abstenir. La declaració d’obres d’interès municipal de les rehabilitacions de façanes de les altres dues finques es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte el PP que va votar abstenció. 

Aprovació de nous preus de l’aigua

El regidor d’Aigua i Energia, Ferran Cerdeira, va anunciar que la proposta al ple municipal era aplicar aquest 2024 un increment del 10,5% en les tarifes del preu de l’aigua que aplica la Comunitat Minera Olesana (CMO) com a cooperativa concessionària del servei municipal d’abastament d’aigua potable. Cerdeira va remarcar que la CMO “va demanar una actualització de les tarifes el mes d’agost”. A partir d’aquí, i a través de la consultora SB Ambiaudit SL que ha emès un informe avaluant totes les dades i amb la validació de la tècnica en eficiència energètica, “s’ha acordat amb la CMO aplicar un increment del 10,5%”. El regidor d’Aigua i Energia ha destacat que un dels elements que s’han tingut en compte “han estat les dades de reducció de consums de 2023 respecte al 2022 per la situació de sequera”:

Audio file

Segons Cerdeira, l’actualització de les tarifes “implicarà que les quotes fixes de servei augmentin 0,75 €/mes, o 2,26 €/ trimestre”, o que els preus en els diferents trams de la quota de subministrament s’incrementaran el següent: el 1r tram s’apujarà 0,04 €/ m³, el 2n tram s’incrementarà en 0,07 €/ m³, el 3r tram s’apujarà 0,11 €/ m³ i el 4t tram ho farà en 0,15 €/ m³. El regidor d’Aigua i Energia, en la seva exposició, també va posar exemples concrets del que suposarà aquesta pujada en les factures de la ciutadania:  

Audio file

Cerdeira va defensar que l'increment era "responsable amb la CMO però buscant la mínima afectació a la ciutadania" i va destacar que les pujades de preu de les tarifes de l'aigua a d'altres municipis rondaven el 50%. El regidor d'Aigua i Energia va dir que això a Olesa no ha passat per les actualitzacions progressives de preus i per la gestió eficient de la CMO.

El regidor d’Olesa Oberta En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va defensar la gestió de l’aigua a través de la cooperativa de la Comunitat Minera Olesana perquè permet que “la ciutadania s’impliqui i participi”. Per Rodríguez, la crítica se centrava a considerar innecessària l’auditoria de la consultoria externa i va preguntar en diverses ocasions quin havia estat el preu d’aquest treball:

Audio file

El regidor del PSC, Cristian Mesa, va afirmar que “cal replantejar la fiscalització del servei de la Comunitat Minera Olesana a través d’aquestes auditories i va remarcar que el punt de partida havia de ser la confiança mútua entre les parts i també en la capacitat dels tècnics de l’Ajuntament, que anteriorment assumien aquest control”. Per Mesa caldria treballar a proporcionar els recursos i la formació necessària per assumir internament aquest control i, a més, explorar altres vies”:

Audio file

El regidor d’Aigua i Energia va respondre als regidors d’Olesa Oberta i el PSC que l’Ajuntament té l’obligació de fer aquests controls a través de l’auditoria sigui quina sigui la concessionària. Ferran Cerdeira va remarcar que “no és una qüestió de confiança sinó d’obligació i que en tot cas s’estudiarà si és possible que aquest control, en un futur, el pugui fer personal tècnic de l’Ajuntament”. 

L’alcalde, Jordi Parent, va contestar Samuel Rodríguez que se l’informarà del cost de l’auditoria i també va apuntar que “aquests informes externs s’han de traduir com una qüestió de transparència, no de fiscalització”. Parent també va destacar la gran col·laboració amb la CMO i que, tant les dades de l’auditoria com les que va presentar la cooperativa “havien estat molt similars”. Parent va lamentar que es posés en qüestió la professionalitat dels tècnics per part del PSC:

Audio file

El regidor de Ciutadans, José María Paniello, tot i que durant el debat va avançar que s’abstindria, finalment va anunciar que hi votaria a favor de l’increment de les tarifes de l’aigua perquè li semblava una “proposta raonable”. També va apuntar que estaria en la línia de prescindir de determinades auditories externes tal com havien apuntat els grups municipals del PSC i Olesa Oberta En Comú Podem:

Audio file

Samuel Rodríguez va afirmar que votaria a favor de la proposta que va considerar coherent i que mantenia el preu de l’aigua per sota de la resta de municipis de la comarca: 

Audio file

Pel Partit Popular, Jessica Fernández va anunciar que votaria en contra, ja que creu que la pujada del 10,5% és massa elevada:

Audio file

Domènec Paloma, regidor de Junts per Olesa, va explicar que hi votaria a favor de la proposta i va contestar a la regidora Fernández que a Badalona, on governa el PP, l’aigua s’ha incrementat més d’un 30%. Paloma va manifestar preocupació per la situació de sequera i va retreure al regidor Samuel Rodríguez que el dia de la comissió, quan es va explicar tot el punt, “no va fer cap pregunta ni comentari al respecte”:

Audio file

Per part d’ERC, l’alcalde, Jordi Parent va ser qui va anunciar el vot favorable a la proposta per diferents motius: per l’eficiència en la gestió de l’aigua de la Comunitat Minera Olesana; el fet que sigui una cooperativa i que permeti la participació de la ciutadania en la governança de la gestió de l’aigua; la reinversió dels possibles beneficis i perquè “Olesa tenia el servei d’abastament d’aigua a un preu més econòmic que poblacions veïnes i  per sota del preu mitjà de Catalunya”: 

Audio file

El regidor de Bloc Olesà-CUP, Marc Serradó, va anunciar el vot positiu perquè “és una bona proposta” que garanteix l’equilibri financer de la cooperativa i que, malgrat la pujada, manté l’aigua a Olesa a un preu baix. Serradó va afirmar que l’auditoria externa és una eina més sense cap objectiu de buscar cap conflicte i que “la voluntat és buscar grans acords”. El regidor va acabar la intervenció destacant que aquest acord amb les noves tarifes permetia a la cooperativa continuar treballant i afrontar, conjuntament, els reptes que plantejava la greu situació de sequera:

Audio file

El regidor del PSC, Fernando Vicente, va reiterar el posicionament del regidor Mesa que havia defensat que els controls a la CMO es facin amb personal de l’Ajuntament i sense fer ús d’auditories externes. Vicente va negar taxativament que el PSC posés en qüestió la professionalitat dels tècnics municipals i  va recordar el compromís de l’Ajuntament durant l’anterior mandat va ser revisar les tarifes l’agost de 2023 i que, finalment, la mesura s’ha dilatat fins aquest ple de gener de 2024. En tot cas, va anunciar que votarien a favor de l’augment que el consideraven “coherent”:

Audio file

La nova tarifa de l’aigua i, per tant, la modificació de l'ordenança reguladora pel servei municipal d'abastament d'aigua potable es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals (PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC, Junts per Olesa, Olesa Oberta, Ciutadans) excepte el PP que hi va votar en contra. 

Un cop aprovada al ple municipal, l’ordenança amb les noves tarifes actualitzades estaran durant un mes exposades a informació pública a la seu electrònica de l’Ajuntament d'Olesa de Montserrat i també es podrà consultar al Butlletí Oficial de la Província. Durant aquest període, la ciutadania té el dret de presentar al·legacions que haurien de ser resoltes per la corporació. Passat aquest temps, l’ordenança modificada entrarà en vigor. 

Aprovació de la modificació del contracte de servei de neteja d’edificis municipals

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat també va aprovar la modificació del contracte de servei de neteja d’edificis municipals per un import de 132.216,47 €. L’empresa Òptima Facility Services SL és l’empresa que efectua el servei de neteja d’edificis i dependències municipals. Un contracte que es va adjudicar el desembre de 2020 amb un import de 5.727.176,02 € (IVA inclòs). 

A finals de 2023 l’empresa va sol·licitar la modificació del contracte per la incorporació de diversos edificis municipals (Cal Puigjaner, Les Paules i l’edifici de l’aeri) i també per la pujada salarial del conveni de treballadors i treballadores del col·lectiu de neteja. 

De fet, el regidor d’Espai públic i Equipaments, Raül Asensio, va puntualitzar que l’import de la modificació es destinarà durant aquest 2024 i el gener de 2025, quan finalitza el contracte. A més, va destacar que “el 80% es destinaran als increments salarials i el 20% als nous equipaments”:

Audio file

El regidor d’Olesa Oberta-En Comú Podem, Samuel Rodríguez, va argumentar que el servei de neteja d’edificis municipals es podria internalitzar a través de la creació d’una empresa municipal multiservei, com han fet municipis com Barberà del Vallès o Alcorcón. Per Rodríguez, aquesta via possibilitaria a l’Ajuntament  les treballadores i reduir en el cost del servei en un 30%, ja que s’eliminaria l’IVA (21%), el benefici industrial (6%) i el de costos generals (5-13%):

Audio file

Rodríguez va continuar que en comptes de preparar un nou contracte de neteja d’edificis municipals per al 2025 caldria estudiar la possibilitat de crear aquesta empresa pública municipal multiservei. Sobre el sentit del vot, Samuel Rodríguez va avançar que seria abstenció, sobretot “per reforçar la idea de municipalitzar aquest servei”.

El regidor Raül Asensio va contestar-li que “és un tema que no es descarta i va recordar que durant el mandat passat ja es va treballar en una comissió específica”. Asensio també va ser el regidor d’ERC encarregat d’explicar que votarien a favor d’aquest punt.

El regidor de Ciutadans, José María Paniello, va anunciar que votaria abstenció. A més, es va mostrar contrari a la municipalització d’aquest servei i va al·legar que “la majoria d’ajuntaments ho tenen externalitzats”:

Audio file

Des de Junts per Olesa, el regidor Ferran Cerdeira va avançar el vot favorable “per responsabilitat” i va lamentar que el debat va derivar cap a un tema que no entrava en el debat “ja que el punt abordava només un tema contractual”:

Audio file

El regidor del Bloc Olesà-CUP, Marc Serradó, a més d’avançar el vot favorable a la proposta, va comentar-li la comissió específica per a l’estudi de la municipalització de serveis durant el mandat passat i va destacar que “no hi ha cap impediment per estudiar aquesta via”. D’altra banda, però, va puntualitzar que és el Ministeri de Treball en mans de Sumar que té la potestat d’apujar el salari mínim interprofessional i millorar directament les condicions de vida dels treballadors i de les treballadores:

Audio file

Aquesta proposta es va aprovar gràcies als vots del PSC, Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa. Ciutadans, PP i Olesa Oberta es van abstenir. 

La moció per a la municipalització de l’Escola d’Arts i Oficis es retira

La moció del grup municipal del PSC per la municipalització de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis, que va quedar sobre la taula al ple de desembre, finalment es va retirar. Així ho va anunciar el regidor i portaveu socialista, Fernando Vicente:

Audio file

Precs i preguntes 

En l’apartat de precs i preguntes dels grups municipals, es van plantejar qüestions sobre el preu públic del servei municipal d’esports, la millora de la zona de l’Areny del Molí, el consum d’aigua d’equipaments esportius municipals, l’Espai Jove de l’Escorxador, entre d’altres. 

Pel que fa a les preguntes del públic, es van plantejar preguntes sobre la participació ciutadana i el Reglament Orgànic Municipal (ROM) o el servei de deixalleria. El ple va acabar amb una intervenció del president de la Comunitat Minera Olesana, Joan Arévalo, que va remarcar que calien inversions per buscar nous punts d’aigua al municipi per afrontar la situació de sequera i va demanar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) actualitzi el cens d’habitants d’Olesa.