21/07/23

La Festa dels Miquelets 2023 se celebrarà del 6 al 8 d’octubre i potenciarà tant les recreacions com les representacions teatrals

L’organització aposta per consolidar els canvis de l’anterior edició i treballa per millorar cada un dels actes. Enguany s'augmenta el nombre de visites, recreadors i parades del mercat.

Image
Presentació del cartell i els actes de La Festa dels Miquelets 2023

La Festa dels Miquelets, una celebració que transporta els visitants a reviure els fets ocorreguts a Olesa durant la Guerra de Successió (1705-1714), celebra la seva 16a edició del 6 al 8 d'octubre. Un esdeveniment reconegut com una de les festes de recreació històrica més importants del país, i que enguany promet sorprendre amb més representacions, visites guiades, activitats familiars i una major oferta gastronòmica per a tots els gustos. Adrià Carreras, President de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, va presentar l’acte i va explicar “l’esforç que està posant tota la junta per poder fer d’aquesta, la millor edició de La Festa dels Miquelets”.

Audio file

De nou, s’aposta pel primer cap de setmana d’octubre, una decisió presa per la bona acceptació del públic en aquest sentit. La Festa dels Miquelets ofereix propostes revisades amb l'objectiu de millorar l’experiència immersiva i fer-la encara més enriquidora. Per això, La Festa dels Miquelets ha decidit potenciar especialment dues de les seves activitats més ben valorades: les visites guiades i les representacions teatrals.

En el seu torn, Jordi Parent, l’Alcalde d’Olesa de Montserrat, va fer valdre la importància històrica que té La Festa per als olesans i les olesanes. També va voler agrair a l’entitat “tot l’esforç que està dedicant per poder oferir-nos un esdeveniment tan important per a la cultura, la festa i el turisme del municipi.”

Audio file

A part de presentar La Festa, l’acte també va servir per desvetllar el cartell d’aquesta edició. Enguany, l’il·lustrador seleccionat per crear l’obra ha estat l’olesà Ot Boltà. Un jove artista de 18 anys que des de ben petit va formar part de La Festa dels Miquelets i que, com va dir en la presentació, “és tot un honor tenir l'oportunitat de crear aquest cartell perquè he crescut amb la festa i em sento molt identificat amb els valors d’aquesta celebració”. 

Audio file

Novetats de la 16ª edició

A partir d'ara, els visitants tindran l'oportunitat de gaudir del doble visites guiades, acompanyades de petites dramatitzacions. A més, la representació del Consell de Guerra s'ha consolidat com una part essencial de l'esdeveniment. Aquests actes, que compten amb un guió totalment renovat des de l'any passat, proposa fer comprendre a l'espectador la realitat que es vivia durant aquells dies a Olesa. Carreras va explicar que "aquestes activitats són molt importants per comprendre d'on venim com a olesans i cap a on anem."

Audio file

La gran batalla i els campaments continuaran sent grans protagonistes de la festa, amb tots els detalls i l'emoció que han captivat els visitants en edicions anteriors. Aquest any es tornarà a comptar amb els grups de recreació més destacats del país i d'altres d'internacionals procedents del Rosselló i de la República Txeca. El President de l'associació es va mostrar molt il·lusionat "per l'alt nombre de recreadors, ja que, de moment, n'hi ha més de 70 confirmats".

Audio file

Tampoc no faltarà, com ja és tradicional, el sopar popular de dissabte al vespre, que comptarà amb un entreteniment musical diferent respecte a edicions anteriors: actuarà el grup Fetus, reconegut pel seu estil punk rock barrejat amb sons tradicionals i cançons de taverna. Carreras va manifestar la voluntat d'ampliar l'horari del concert "per poder donar cabuda a tota aquella gent que vol seguir la festa independentment de la programació de l'endemà".

Audio file

El mercat de la Festa dels Miquelets és un altre element que s'amplia aquest any, incorporant més parades a la Fira Barroca. A més, també s'oferiran productes de proximitat gràcies a la participació, un any més, del Parc Rural de Montserrat. D’aquesta manera, els visitants puguin gaudir d'una àmplia varietat d'opcions.

No faltaran els concursos que han aconseguit captivar l'entusiasme del públic en edicions anteriors. El concurs "Troba el Miquelet" ofereix una oportunitat per a les famílies i els més petits de casa de participar activament, mentre que el concurs d'aparadors i de fotografies tornaran a repartir deliciosos premis. 

Enguany, a més, la ruta de tapes, que tan bona acceptació va tenir en la seva primera edició, s'ampliarà amb la participació de nous establiments, oferint als assistents més opcions per degustar i descobrir les delícies culinàries olesanes creades expressament per a la Festa dels Miquelets.

Actes previs a La Festa

Com és sabut, la història és un element molt important en La Festa, per això es durà a terme un cicle de conferències amb historiadors del territori una setmana abans, concretament el diumenge 1 d'octubre. Una oportunitat única d'aprendre més sobre els fets ocorreguts a la vila d'Olesa de Montserrat i a Catalunya durant la Guerra de Successió. A més, es podrà visitar una exposició de vestuari tradicional, procedent del Rosselló. En aquest cas, estarà oberta al públic des del 29 de setembre fins al 15 d'octubre, a la Casa de la Cultura d'Olesa.

I per al públic familiar, un mes abans de La Festa dels Miquelets, el 2 de setembre, viurem un petit tastet del què ens espera a La Festa: es realitzaran activitats i tallers familiars que serviran d’assaig per als voluntaris que col·laboren en la festa. Unes activitats obertes al públic que també són una crida oberta a totes aquelles persones que vulguin unir-se als Miquelets i aportar el seu granet de sorra.