17/03/23

Olesa de Montserrat segueix apostant per la conservació del patrimoni local

Aquest curs, totalment subvencionat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, celebra enguany l'onzena edició i té per objectiu que les persones assistents aprenguin tècniques de conservació i restauració a la vegada que es recupera patrimoni municipal que es troba en mal estat.

Image
Fullet informatiu Taller Restauració de Patrimoni

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat organitza aquest any una nova edició del taller de restauració de patrimoni que es realitza a la Fundació Escola Municipal d'Arts i Oficis. El taller és gratuït i subvencionat 100% per la regidoria de Cultura, ja que es considera que les persones inscrites aporten amb el seu treball i coneixements a la restauració de peces del mobiliari municipal com ara taules, cadires, armaris o portes. El taller està dirigit per Montse Esparbé, professora de restauració de mobles de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis.

El director de l'Escola, Joan Jorquera, destaca "la popularitat d'aquest curs entre la ciutadania, edició rere edició, i la importància que l'Ajuntament brindi l'oportunitat de treballar amb unes peces d'alt valor patrimonial". Jorquera també posa en valor el fet que aquest any "la persona encarregada de dirigir aquest curs sigui una exalumna. Això motiva a molta altra gent i a que s'engresqui a veure's capaç de fer coses i esdevenir experts en la matèria" explica.

En aquest curs, els alumnes aprenen a identificar i reconèixer les diferents fustes i estils, valorar l'estat de conservació i dur a terme el procés de restauració complet. L'anàlisi i coneixement de cada peça és una part molt important per decidir quins dels diferents processos eines i materials s'hi aplicaran. Esparbé explica que "en tractar-se d'objectes que fa molt de temps que estan emmagatzemats, majoritàriament de fusta, el procediment es divideix en dues fases: una primera de neteja i higienització del material i una segona de donar l'acabat final a les peces".

El taller de restauració de patrimoni es realitza els dijous de 17 a 19 h a les instal·lacions de l'Escola d'Arts i Oficis. Actualment, ja s'han omplert totes les places disponibles per participar d'aquest taller, però hi ha una llista d'espera oberta a la qual s'acut quan hi ha una baixa entre els alumnes.

Les persones interessades poden acostar-se a la recepció de l'Escola d'Arts i Oficis o inscriure's a través del formulari que podeu trobar al web del centre. Un cop s'acabi aquest curs, a finals d'any, es convocaran noves places per a la següent edició. Tot i això, Jorquera recorda que "l'Escola disposa d'un curs propi, no subvencionat, en el que la gent pot apuntar-s'hi en qualsevol moment. Aquest altre curs permet una inscripció de molts més alumnes pel fet que el material amb el qual es treballa és el propi que cadascú es porta de casa".

Aquesta iniciativa forma part del compromís de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat amb la cultura i el patrimoni local, així com amb la formació dels seus veïns i veïnes. Alguns dels elements restaurats en les anteriors edicions es poden trobar en edificis municipals com l'Ajuntament o la Casa de Cultura. Però la principal feina de restauració feta en els darrers anys es pot visitar al recentment inaugurat Centre Cultural Cal Puigjaner. Recordem que el taller gratuït de restauració de patrimoni és una oportunitat per aprendre un ofici artístic i contribuir a la preservació del llegat històric del municipi.