03/06/22

Olesa es prepara per celebrar les festes de Santa Oliva amb quatre dies farcits d'activitats

Les festes de Santa Oliva recuperen enguany la presencialitat en totes les activitats. L’acte central serà, el 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, amb la tradicional ofrena floral a la patrona.

Image
Gegants al porxo de Santa Oliva per l'Ofrena

Arrenca el mes de juny a Olesa de Montserrat amb la vista fixada en dues grans cites festives. La primera serà del 9 al 12 de juny, quan Olesa ret homenatge a la patrona Santa Oliva, amb quatre dies plens d’activitats, posant especial atenció en la cultura i la tradició. Enguany la festivitat recupera la normalitat sense limitacions d’aforament, ni reserva prèvia per als actes, després de dos anys de restriccions amb motiu de la pandèmia.

Totes les activitats són gratuïtes i adreçades a tots els públics amb activitats ja consolidades com la fira de productes  d’artesania i gastronomia, la marató d’artistes o el Ginesta Sound; espectacles infantils per a tota la família, concerts, i actes de cultura popular com la ballada de sardanes i la tabalada i el correfoc. Com és habitual, l’acte central serà divendres 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, amb el seguici de cultura popular i la tradicional ofrena floral a la patrona.

Els actes de Santa Oliva comencen dijous 9, amb el lliurament dels 38è premis de Recerca Vila d’Olesa, 27è Premi Batec Jove i 3er Premi de Recerca amb Perspectiva de Gènere, a les 18 h. al Saló de Plens de l’Ajuntament. I una hora més tard, a les 19h, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, es farà la conferència “Els arbres genealògics i les fonts documentals conservadors als arxius (s.XVI-XX)", a càrrec del genealogista Esteve Canyameres.

El gruix d’activitats serà divendres 10, festivitat de Santa Oliva. A les 10 h es farà la inauguració de la tradicional tòmbola benèfica que organitzen les Germanes Paüles, aquest any a benefici del convent de les Paüles a Ucraïna. La tómbola és possible gràcies a les donacions altruistes que realitzen any rere any diversos comerços i entitats principalment del municipi, però també d’arreu del país.

A la tarda, tindrà lloc el tradicional seguici i ofrena floral a la patrona, que sortirà a les 18.30 h de la plaça Fèlix Figueres i Aragay.  Fa anys que l’ofrena a Santa Oliva posa especial èmfasi en les entitats de cultura popular i tradicional d’Olesa, que aprofiten el seguici per fer una mostra de la seva activitat. El seguici enguany arrencarà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i acabarà al porxo de Santa Oliva.

A les 19.30 h es farà l’espectacle familiar “La cigala i la formiga”, a càrrec de la Companyia Xip Xap Teatre, a la placeta de Santa Oliva. Una hora més tard, a les 20.30 h, hi haurà el Concert de Santa Oliva, amb Guillem Roma i la Cobla Marinada, al parc del Porxo de Santa Oliva. Clourà la nit de divendres la Festa Jove amb Dj’s.

Dissabte 11, durant tot el dia la plaça de les Fonts i el carrer dels Arbres acollirà una nova edició de la Fira de Santa Oliva. És una fira que s’ha anat consolidant any rere any, i que els darrers anys organitza l’Associació de Veïns del Casc Antic. També dissabte, d’11h a 13 h., es farà la jornada de portes obertes a l’Ajuntament d’Olesa, a la Comissaria de Policia, al Portal de Santa Oliva i a la Torre del Rellotge.

A la tarda, a les 18 h, l’edifici de Cal Puigjaner, acollirà la taula rodona “La recuperació de la memòria popular de les festes de Santa Oliva”, amb la participació de veïns i veïnes grans del carrer. L’activitat l’organitza el col·lectiu de Joves de Santa Oliva.

A les 19.30 h, a la placeta de Santa Oliva, els més petits i tota la família podran gaudir de l’espectacle familiar “Un carretó de contes”, amb la companyia Guilla Teatre. I a la mateixa hora, a la plaça de la Sardana, hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa, exhibició de la Colla Maig de i trobada de les Escoles Sardanistes d’Olesa. Al vespre es farà el tradicional sopar de veïns i veïnes de Santa Oliva, que aplega un centenar de veïns del carrer Santa Oliva, Creu Reial, carrer Gras i Mestre Llongueras.

Dissabte a la nit hi haurà la tabalada i correfoc amb la Colla de Diables Custus Ignis, Diablots d’Olesa i el Drac Olivé. L’inici de la tabalada serà a les 21.30 h a la plaça de la Sardana. Tot seguit es farà el correfoc, que arrencarà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i seguirà pels carrers de Salvador Casas, Anselm Clavé, Coscoll, plaça de Les Fonts, carrer dels Arbres, Anselm Clavé de nou, Sant Josep Oriol, Església, Ample, i Creu Reial fins arribar al parc del Porxo de Santa Oliva. 

Una de les activitats habituals de Santa Oliva és el Ginesta Sound, organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Sant Bernat de Claravall, amb diferents activitats al llarg de la tarda, com el micro obert de rap per a que la gent s’hi animi a mostrar les seves habilitats artístics, i posteriorment concert a mitjanit amb un grup i un Dj, també al parc del Porxo de Santa Oliva.

Diumenge 12, a les 19h hi haurà la XIV Marató d’Artistes que organitza el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Olesa. Aquest concurs local que premia les modalitats de dansa, arts escèniques i cantautor o duet servirà per cloure amb tots els honors la festa en honor a la patrona d’Olesa, Santa Oliva. Les inscripcions es poden fer fins el dia 10 de juny a la plataforma Participa 311.

Clourà els actes de Santa Oliva, l’espectacle infantil “Hai, la pescadora de somnis”, de la Companyia Gira Màgic, a les 19.30 h a la placeta de Santa Oliva.