Olesa dona a conèixer els guanyadors de la 39a edició del Premi de Recerca Vila d'Olesa
Un estudi sobre l’okupació i la seva relació amb els moviments socials, en la categoria de Premi Batec Jove 2023, i dos treballs sobre l’amor romàntic, premis de Recerca de Perspectiva de Gènere.
Els premis es van entregar aquest divendres a l’auditori de la Casa de Cultura, en un acte presidit per l'alcalde, Miquel Riera, el regidor de Cultura, Xavier Rota, i la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Olesa, Ada Agut.
El Premi Recerca Vila d’Olesa, convocat amb el suport econòmic de l’empresa Kao Corporation, consta de dues modalitats adultes: la Ciència oberta per a treballs científics de doctorat, de fi de màster o publicacions fetes en els últims dos anys relacionats explícitament amb un tema olesà o d'interès olesà, i la modalitat Impulsa, per a treballs fets per un olesà o una olesana en qualsevol àmbit de la ciència. Aquestes modalitats van quedat desertes per manca de participants.
Pel que fa a la 28a edició del Premi Batec Jove, adreçat a l’alumnat de Batxillerat i de Cicles Formatius de grau mitjà i superiors dels centres escolars olesans, el regidor de Cultura, Xavier Rota, va destacar que enguany s’havien incrementat el nombre de treballs presentats, més d’una desena, i va agrair la col·laboració dels diferents centres del municipi a l’hora d’impulsar la participació de l’alumnat. A l’edició d’aquest 2023, els treballs finalistes del premi van abordar un seguit de temàtiques diverses com són la Memòria Històrica; les Ciències Socials; la Comunicació i la Publicitat; el Medi Ambient, així com la salut mental i les noves tecnologies, entre d’altres.
Precisament, el guanyador va ser "Okupem-nos d’okupar. Anàlisi de l’okupació i relació amb els moviments socials", de Jordina Subirachs Garcia. Subirachs va explicar que el seu treball tracta sobre un dels moviments socials que diàriament lluiten per canviar el sistema. Es va valorar l'originalitat de la temàtica i la metodologia emprada.
L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat enguany també va convocar la 4a edició del Premi de Recerca de Perspectiva de Gènere, per impulsar treballs amb continguts vinculats amb les aportacions de les dones en diferències temàtiques al llarg de la història, aportacions i recerques entorn el gènere, la violència masclista, els diferents corrents del feminisme i/o la diversitat sexual i la història del col·lectiu LGTBIQ+. La guanyadora en la modalitat d'Adults va ser Ariadna Xairó Núñez pel treball “Què li passa a la Carla”, un projecte acompanyat d’un audiovisual com a recurs pedagògic per treballar l’amor romàntic. Es va valorar l'originalitat i innovació del treball presentat.
Pel que fa a la modalitat juvenil, la guanyadora va ser Griselda Duniya Subirachs Garcia, de l’escola Daina Isard Cooperativa d’Ensenyament, pel treball “L'amor està en l'aire, i l'aire intoxicat. Anàlisi de la dimensió sociocultural de l'amor romàntic”, una anàlisi de la dimensió sociocultural de l'amor romàntic.
El regidor de Cultura, Xavier Rota, va explicar que la novetat de l’edició d’enguany és que la convocatòria s’havia avançat als primers mesos lectius escolars amb l’objectiu de garantir la presentació de treballs -especialment als Premis Batec Jove-.
Per la seva banda, l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, va lloar la qualitat dels treballs presentats i la dels guanyadors. Alhora, va encoratjar els docents a continuar animant els seus alumnes en la investigació i la recerca.