10/12/20

Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional dels drets dels animals (2)

L’objectiu és difondre a tota la ciutadania la responsabilitat sobre la tinença d’animals i donar a conèixer les entitats animalistes locals que durant l’any treballen de forma altruista pel benestar dels animals, sobretot dels de companyia.

Image
Olesa de Montserrat commemora el Dia internacional dels drets dels animals (2)

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s'adhereix a la commemoració que es fa arreu del Dia internacional dels drets dels animals cada 10 de desembre des de 1997 amb l'objectiu de conscienciar i fer reflexionar la població sobre el respecte que cal tenir cap a tot els éssers vius que tenen dret a la vida, la llibertat, no sotmetre'ls a situacions que els generin dolor o no considerar-se'ls propietat. La commemoració coincideix amb la celebració del Dia dels drets humans. Els drets dels animals estan recollits a la Declaració universal dels drets dels animals proclamada el 1978 per la Lliga internacional dels drets dels animals i que va ser adoptada per la UNESCO i l'ONU. 

 

 

A Olesa de Montserrat, des de la regidoria de Medi Ambient es vol conscienciar a tota la ciutadania sobre la responsabilitat de la tinença d'animals i destacar tota la feina altruista que al municipi fan les entitats animalistes locals pel benestar dels animals, sobretot dels de companyia. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Ivan Carreira, ha destacat que "cal conscienciar sobre la responsabilitat que suposa tenir animals de companyia ja que ens acompanyaran durant molts anys i remarcar que la principal lluita és evitar el maltracament i l'abandonament d'animals domèstics. A més, el Dia internacional dels drets dels animals ha de servir per posar en valor el treball d'ADO (Associació d'Animalistes Olesa) i ACAIMA, entitat que gestiona les colònies felines d'Olesa.". 

 

 

Des de la regidoria de Medi Ambient s'apunta que cal lluitar per minimitzar els casos d'abandonament o pèrdua de mascotes ja que, de mitjana, n'hi ha 5 gats i 4 gossos cada mes. Quant al protocol a seguir en el cas d’animals abandonats o perduts, cal alertar la Policia Local (al telèfon 93 778 31 31) o bé recollir l’animal i portar-lo a la comissaria. La Policia Local comprovarà si l’animal té xip i està censat per intentar contactar amb la persona propietària. Mentrestant, l’animal esperarà a unes dependències específiques fins que el vinguin a buscar. En el cas que l’animal no estigui identificat o no es localitzi el propietari de cap manera, el gos o el gat serà traslladat a la protectora APAN, on s’encarregaran de buscar una casa d’acollida o adopció.

 

Pel que fa a la gestió de gats i gossos abandonats, l'Ajuntament d'Olesa hi destina 70.000 € anuals a través de la protectora APAN i 11.500 € destinats a ACAIMA per tal que puguin fer la gestió i el manteniment de les colònies de gats. Amb ADO, tot i que no hi ha cap conveni establert, el consistori manté una comunicació continuada per fer el seguiment de determinats casos detectats. A aquests imports, a més, cal sumar tot el manteniment i conservació que cal fer a tots els espais d'esbarjo de gossos que hi ha al municipi. 

 

Pel que fa als drets dels animals, la  Declaració universal dels drets dels animals  recull els següents:

 

1. Tots els animals neixen iguals davant la vida i tenen dret a l'existència.

2. Tot animal té dret al respecte, l'atenció i a la protecció per part de l'ésser humà.

3. Cap animal serà sotmès a maltractaments i es prohibeixen els actes cruels envers els animals. En cas que la mort de l'animal sigui necessària, ha de ser instantània, sense dolor i sense angoixa.

4. Tota privació de llibertat, fins i tot aquella que tinga finalitats educatives, és contrària a aquest dret. Tenen dret a viure en el seu medi natural i a poder complir el seu cicle natural de vida.

5. Qualsevol animal te dret a viure i créixer al ritme i les condicions que són pròpies de la seva espècie, lliures dels interessos mercantils de l'ésser humà.

6. Tot animal acollit per les persones com a company té dret a viure conforme a la seva longetivitat natural. L'abandonament d'un animal és un acte de crueltat i degradant.

7. Tot animal té dret a gaudir d'una alimentació adequada i al repòs.

8. Es condemna tota experimentació amb animals que impliqui un patiment, tant físic com psicològic, ja siguin experiments mèdics, científics, comercials o de qualsevol atre tipus.

9. Quan un animal és criat per a l'alimentació, ha de ser nodrit, allotjat, transportat i sacrificat sense que res li produeixi ansietat o dolor.

10. Cap animal no ha d'ésser explotat per divertiment de l'ésser humà. Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l'animal.

11. Tot acte que provoqui la mort innecessària d'un animal és un crim contra la vida.

12. Tot acte que provoqui la mort d'un gran nombre d'animals salvatges és un genocidi, és a dir, un crim contra l'espècie. La contaminació i la destucció de l'ambient natural conduiran cap al genocidi.

13. Un animal mort ha de ser tractat amb respecte. Les escenes de violència en què els animals són víctimes han de ser prohibides en el cinema i la televisió, a no ser que serveixin per mostrar els atemptats contra els drets dels animals.

14. Els organisme de protecció i salvaguarda dels animals han de ser representats a nivell governamental. Els drets dels animals han de ser defensats per llei com ho són els drets dels humans.