28/06/22

Olesa commemora el Dia per l'alliberament LGTBIQ

Cada 28 de juny, es commemora el Dia  per l'alliberament LGTBIQ+ amb l'objectiu de fer visible les múltiples orientacions sexuals i expressions de gènere, trencar els estigmes i fer una crida a la tolerància i la igualtat del col·lectiu.

Image
Cartell colors LGTBIQ+

El Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat un seguit d’activitats en motiu del Dia per l'Alliberament LGTBIQ+  que es commemora aquest dimarts 28 de juny amb l'objectiu de visibilitzar les múltiples orientacions sexuals que existeixen i exigir tolerància zero davant qualsevol discriminació per motiu d'orientació sexual o identitat de gènere. Per commemorar la jornada, el Servei d'Assessorament Integral, SAI, s'instal·larà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay des de les 16:30 h i fins a les 20:30 h. El SAI és un servei d'atenció integral que ofereix atenció, assessorament, acompanyament i informació a les persones del col·lectiu LTBIQ+, famílies, entorn, entitats i/o professionals. A més, també organitza accions de sensibilització a la ciutadania per combatre la LGTBI-fòbia.  A Olesa de Montserrat, el SAI atèn els dimecres de 15:00 h a 19:00 h al carrer de Salvador Casas número 3 ( a l'edifici dels Safaretjos). Per contactar-hi, es pot trucar al 93 778 00 50 (extensió 3500) o enviar un correu electrònic a sai@olesademontserrat.cat.

L'acte prinicpal serà la lectura de la declaració institucional a les 19.30 h també a la plaça de Fèlix Figueras. Tot seguit, es representarà "Espolsant la pols", monòleg a càrrec d'Eloi Martin. La declaració institucional reconeix la tasca feta per entitats, institucions i ciutadania entorn la conquesta dels drets i les llibertats de les persones LGTBI. Des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, a més, es remarca la intenció de continuar treballant en l'impuls de polítiques LGTBIQ+ d'abast trasnversal i des del treball conjunt amb la resta d'administracions i món associatiu per a la representació d'aquesta realitat social i lluita pel reconeixement dels drets. El text també vol incidir en el fet que, malgrat els avenços, encara queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat de les persones LTBIQ+. De fet, la LGTBI-fòbia és present al nostre voltant i a Catalunya, en el que portem d'any, s'han comptabilitzat 84 incidències per LGTBI-fòbia, 1.155 des de 2014. 

El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Nova York, coneguts com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere.

L'any 2018 l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar entrar a formar part de la Xarxa de Municipis LGTBI, un organisme que té per objectiu fomentar que els pobles i ciutats adherides respectin la diversitat sexual, defensin la igualtat com a garantia d’expressió de la diversitat, i lluitin contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, entre d’altres. Alhora, la xarxa busca impulsar el treball conjunt entre els municipis, afavorint l’intercanvi de coneixements entre els governs locals, fomentant l’acció conjunta per impulsar polítiques d’igualtat de gènere i LGTBI, compartint actuacions i serveis, cooperant en la realització de projectes innovadors, i possibilitant l’intercanvi d’experiències.