19/11/20

Olesa celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 21 al 29 posant l'accent en els Residus Invisibles

Olesa de Montserrat s'adhereix un any més a aquesta celebració per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de generar menys residus. Degut a la situació de restriccions per la pandèmia, enguany, les propostes per conscienciar a la població seran bàsicament virtuals. Durant tota la setmana també s'aniran proposant reptes als olesans i les olesanes a través de les xarxes socials.

Image
Olesa celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 21 al 29 posant l'accent en els Residus Invisibles

Olesa de Montserrat commemora del 21 al 29 de novembre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un projecte europeu nascut fa 3 anys i que enguany se centra en el residu invisible, que és aquell generat durant el procés de fabricació del producte. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. A causa de les restriccions per la pandèmia, enguany les propostes d’accions per conscienciar la població per intentar reduir aquest tipus de residus seran virtuals.

 

Fa anys que l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, des del Departament de Medi Ambient en col·laboració amb altres departaments, s’implica en les campanyes de sensibilització com la d’aquest mes de novembre amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Es tracta d’una campanya d’àmbit europeu que arriba de la mà de l’Agència de Residus de Catalunya i a la qual s’hi suma l’Ajuntament d’Olesa per tercer any consecutiu amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la necessitat de reduir la generació de residus i deixalles, promovent la seva reutilització.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’aquest any se centra en els ‘residus invisibles’, aquells que es generen en gran quantitat durant el procés de fabricació dels productes. Malauradament, una gran part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Martí Figueras, cap del Departament de Medi Ambient, destaca que "aquest any volen conscienciar sobre el fet que qualsevol acció que fem, impliquen la generació de residus que no veiem. Darrera de cada producte que comprem hi ha l'embolcall però també residus que no veiem com el cost de la fabricació i de transport del producte. Aquests també suposen un impacte per la generació de CO2 i un cost per al clima".

 

Joan Soler, tècnic de l’Àrea de Territori, destaca que la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany serà adaptada a l’actual situació, amb més pes dels actes virtuals, però fomentant com sempre la prevenció en la generació de deixalles i impulsant un seguit d’activitats perquè la ciutadania se sensibilitzi i tingui consciència de la gran quantitat de residus que es generen. Soler també fa referència a la importància de ‘les tres erres (3R)’: reduir, reutilitzar i reciclar, una regla per tenir cura del medi ambient, específicament per reduir el volum de residus o brossa generada, llençar menys escombraries, estalviar i ser un consumidor més responsable. "aquest any fomentem activitats de concienciació a la població sobre el volum que residus que arribem a generar, donar a conèixer les estratègies o canvis d'hàbits per reduir-los. fomentar el concepte de les tres erres (3R) per donar una segona vida al residu fomentant el reciclatge".

 

Reduir la "petjada digital"

Enviar un correu electrònic d'un mega equival a una bombeta de 60w encesa durant 25 minuts. I és que accions quotidianes com enviar emails, navegar per Internet, fer servir motors de cerca o emmagatzemar dades tenen un cost real per al medi ambient.  Per això, a banda de proporcionar a la població informació sobre els residus invisibles, el Departament de Medi Ambient proposarà una acció comuna a través de quatre petites accions per reduir "la petjada digital" com fer una neteja de la bústia del correu electrònic, configurar el mode de suspensió dels dispositius, revisar que tot els aparells endollats s’utilitzen diàriament, així com desar com a preferides les pàgines web que es visitin regularment. Totes aquestes accions redueixen els residus invisibles. 

 

D’altra banda, relacionats amb els residus en general i a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Olesa, es proposaran reptes diaris a la ciutadania per intentar reduir residus com el malbaratament d’aliments, el consum de plàstics o fer l'ús mínim imprescindible d'aparells electrònics per reduir el consum energètic. A la galeria d'imatges podreu veure els reptes diaris proposats.

 

Un dels objectius d’aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Olesa és veure el feedback generat amb la campanya. Precisament per això, una de les activitats que també proposa el Departament de Medi Ambient és una enquesta que es publicarà a la plataforma Decidim Olesa per saber quin coneixement té la ciutadania sobre la problemàtica dels residus i rebre propostes de millora sobre la gestió de residus al municipi per part dels olesans i olesanes.

 

Pel que fa a les dades sobre la recollida de residus al municipi, entre el mes de gener i octubre s’han generat 8.000 tones de residus a Olesa, quan l’any passat van ser 7000. En aquest sentit, s’ha experimentat un augment de 1.000 tones. El cap de departament destaca que "tot i que hi ha més residus, degut possiblement a l'augment de compres online i el creixement de població, s’ha millorat en el reciclatge ja que ha augmentat més la recollida selectiva de residus que no pas de rebuig".

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. També busca fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en consum i producció.