04/04/24

Olesa dedica el mes d'abril a potenciar la lectura amb activitats des del dia 5 fins el 30

Aquest divendres engega la 6a edició del Mes de la Lectura d‘Olesa de Montserrat amb diverses activitats per difondre i potenciar el gust de la lectura.

Image
Cartell del Mes de la lectura 2024

Cartell amb totes les activitats planificades del Mes de la Lectura

El Mes de la Lectura és tot un mes commemoratiu destinat a promoure la lectura entre la ciutadania i, en especial, entre l'alumnat. La iniciativa està organitzada pel departament d’Educació i Infància i el Pla lector municipal, el qual està format pels centres educatius olesans, i hi participa la Biblioteca Santa Oliva.  

Fins ara a Olesa s’havia celebrat la Setmana de la Lectura i enguany s’ha ampliat a tot el mes. L’objectiu de totes aquestes activitats és “fomentar el gust per la lectura entre infants, adolescents i tota la ciutadania d’Olesa. Ja es fan activitats al llarg de l’any, i es complementen amb el Mes de la lectura que enguany inclou moltes activitats noves”, ha destacat la regidora d’Infància i Educació, Anna Valero. 

El Pla lector municipal ha esdevingut un grup molt actiu durant els darrers anys i els membres que en formen part el valoren molt positivament. A part del Mes de la Lectura, aquest grup impulsa diferents projectes amb la col·laboració de tots els centres educatius per promoure l’hàbit lector, volen potenciar el gust per l’escriptura entre el jovent olesà. “Aquesta iniciativa surt del Pla Lector Municipal on participen tots els centres educatius del municipi, la biblioteca i tècnics municipals de Joventut i d’Infància i Educació. S’intercanvien propostes per acostar la lectura als infants i potenciar-la. Durant tot els curs el Pla lector municipal  fa reunions periòdiques, s’organitzen diferents propostes, tenim també la plataforma Legiland, i el Mes de la lectura” ha explicat la tècnica de la Xarxa Socioeducativa de la Infància i l’Adolescència – Pla Educatiu d’Entorn, Anna Gasset.

Els actes engeguen aquest divendres 5, amb una sessió de Contes per a la petita infància (de 0 a 3 anys), a càrrec de Mercè Martínez. L’activitat es fa a les 17 h a la Llar d’infants Taitom.

En aquest sentit s’han programat moltes activitats per a la petita infància (de 0 a 3 anys) per potenciar l’hàbit per la lectura des de ben petits a través de la narració de contes.

Dissabte 6, es farà l’acte d’inauguració amb la projecció de la pel·lícula “Wonder”, adaptació cinematogràfica del llibre més llegit per l’alumnat d’Olesa a la plataforma Legiland, una plataforma per promoure el guts per la lectura i la comprensió lectora. Serà a les 20.00h a l’aire lliure, al Parc Municipal (darrera de l’edifici de l’Ajuntament).

Dimecres 10, hi haurà una passejada literària per a l’alumnat de l’IFE. A través dels departament de Salut i Espai Públic s’ha organitzat un circuit urbà per a les fonts municipals amb el llibre “L’aigua: patrimoni d’Olesa de Montserrat. Itineraris poètics (1)”, a càrrec de Joan Soler, guia de natura. Serà a les 9.15 h

Divendres 12, a les 17 h hi haurà una nova sessió de l’hora del conte per a la petita infància “Animalons de música i contes” a càrrec de Mercè Martínez. Serà a les 17 h a la Llar d’infants La Baldufa.

A les 18 h, l’Escorxador acollirà un taller de punts de llibre de fusta, a càrrec d’Iraia Mir.

Dijous 18, hi haurà una nova sessió de l’hora del conte, en aquest cas explicat per l’alumnat de secundària i batxillerat a l’alumnat de 1r de primària. Serà a les 10 h del matí al Parc Municipal.

Divendres 19, el conte es farà a les 17 h a la Llar d’infants Taitom. En aquesta ocasió serà Susagna Navó que relatarà “Contes d’animals petits”. 

A les 18 h, l’Escorxador acollirà l’activitat “Taller d’escriptura creativa”.

Dimarts 23, diada de Sant Jordi, es faran diferents activitats que s’aniran difonent al web i xarxes socials municipals.

Dimecres 24, a les 10.30 h es farà l’acció “Quinze minuts lectors”, on s’anima a tothom a sortir al carrer a llegir, fer-se fotos i penjar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #olesalectora. Aquesta és una novetat 

La tècnica, Anna Gasset, ha explicat que “hi ha accions dins l’horari lectura, i també fora per a complementar. Aquesta és una acció dins de l’horari lectiu però també és una proposta oberta a tota la ciutadania. Durant 15 minuts que la gent surti al carrer a llegir”.

Dijous 25 es farà la inauguració del nou punt d’intercanvi de llibres. Serà a les 17.30 h i el lloc encara està per concretar.

L’endemà divendres 26, es farà la darrera sessió del mes de contes per a la petita infància. Susagna Navó narrarà “La lluna juganera” a la llar d’infants La Baldufa. 

El darrer acte del mes de la lectura d’Olesa tindrà lloc dimarts 30 d’abril amb l’acte de cloenda que es farà a l’alumnat de primària i secundària. Serà a les 9.30 h a la Sala de Plens de l’Ajuntament. 

A banda d’aquestes activitats, tots els dilluns d’abril podeu seguir el “Tots llegim” al magazine Hotel Gori d’Olesa Ràdio, un espai radiofònic per difondre i potenciar el gust per la lectura a carrer de l’alumnat de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO. Ës a les 10.15h a Olesa Ràdio (90.1 FM).   

Totes les activitats són gratuïtes però les places són limitades i cal fer inscripció prèvia a la plataforma Vivetix.