15/12/23

Nou pas en el projecte del Parc de la Memòria

El Parc de la Memòria d’Olesa ja compta amb una gran pintura d’un mural que vol recordar la gran simbologia històrica que té l’espai de l’antic Cementiri Vell, a part de ser un parc urbà per a la ciutadania.

Image
Mural del Parc de la Memòria

Ja es pot contemplar l’extens grafit de Memòria Històrica en representació de la Guerra Civil i la repressió franquista que ocupa tota la paret dels nínxols del Cementiri Vell que s’havien conservat per valor patrimonial. L’autor és Roc BlackBlock, artista de prestigi especialitzat en murals de consciència social i de memòria històrica. 

El regidor de Memòria Històrica, Xavier Rota, ha explicat que “s’ha creat un mural que mostra ciutats bombardejades i fa una transició cap a un camp de flors que simbolitza el renaixement després de la destrucció, les flors també son en record dels morts que encara hi ha a les cunetes de les carreteres”.

Audio file

L’artista del mural l’ha definit com un dels reptes més complexos que ha enfrontat a la seva carrera. La paret té una potent càrrega física i visual amb una temàtica tant sensible com la guerra on l’artista ha volgut plasmar elements referencials de Memòria Històrica i elements simbòlics com les flors, i alhora també concreta amb retrats i cites de personatges com Neus Català, Clara Campoamor o Miguel Hernández. "Volíem que la pintura anés més enllà del simbolisme i que quedi clar el vincle amb el dolor que genera la guerra, però també amb una lectura positiva i d'esperança, simbolitzada amb les flors" ha explicat Roc BlackBlock. 

Audio file

Al Parc de la Memòria s’han mantingut els elements de l’antic cementiri que tenen valor patrimonial com la capella, el mausoleu, el monòlit i la portalada. El regidor de Memòria Històrica ha destacat que “l’objectiu del parc és mantenir aquest espai de gran simbologia, de respecte i de record, que sigui zona verda, que conservi els elements patrimonials, i que alhora doni a conèixer a la ciutadania els fets que van passar a la nostra vila amb més d’un miler d’olesans assassinats, represaliats o en camps de concentració, casos que tenim documentats”.

Audio file

Per aquest motiu, a part del mural al·legòric, el regidor ha avançat que "s’instal·laran uns plafons informatius sobre Memòria Històrica que explicaran els fets que van passar al Cementiri Vell, també es treballarà en una instal·lació que recordi els fets que van passar a la nostra vila i la capella es transformarà en un espai de memòria”. 

Audio file

Aquest projecte del Parc de la Memòria és la darrera fase de l’actuació de remodelació i millora de la plaça del Doctor Fleming i entorn. La feina més complexa de l'antic cementiri va ser la gestió de buidat i trasllat de les restes, la recerca de fosses, i enderroc de columnes de nínxols per possibilitar la urbanització d’aquest espai, qualificat com a zona verda.