04/04/23

L’Ajuntament d’Olesa instal·la la senyalització de les rutes saludables Voltem Olesa

L’Ajuntament d’Olesa ha iniciat la instal·lació de la senyalització informativa de les deu rutes urbanes incloses dins el projecte  “Voltem Olesa”, que promou rutes saludables per fomentar l’activitat física en un entorn urbà.

Image
Senyalització del projecte "Voltem Olesa"

El Departament de Gestió de l’Espai Públic i Equipaments de l’Ajuntament d’Olesa ha començat a instal·lar els senyals informatius i direccionals de les deu rutes incloses dins el projecte “Voltem Olesa”.

Les persones que segueixin les “voltes” saludables trobaran properament tres tipus de senyals. Ara s’ha començat per la col·locació de vinils termoplàstics adherits al terra com a informacions de seguiment. Posteriorment es fixaran els senyals verticals de direcció en uns fitons d’acer. I finalment es complementarà la senyalització amb onze plafons informatius sobre els recorreguts. Hi haurà un plafó genèric sobre les rutes del projecte “Voltem Olesa” a la Plaça de Catalunya i deu plafons més, un a per a cada “volta”, amb la descripció del recorregut, el mapa de l’itinerari i imatges. Les persones usuàries també podran accedir a tota la informació escanejant els codis QR que hi ha als fitons i als plafons informatius.

Promoció de la salut

Aquestes rutes formen part d’un projecte global que impulsa el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa per a la promoció de la salut amb hàbits i estils de vida saludables. Són activitats que estaven planificades al Pla Local de Salut 2019-2023.

El projecte “Voltem Olesa” té l’objectiu de promoure rutes aptes per a tothom, és a dir, per a persones actives físicament però també per a aquelles que tenen problemes de salut o de mobilitat. Per aquest motiu s'adapten a diferents necessitats i als col·lectius de la gent gran, els infants i el jovent.

Les rutes saludables estan vinculades a un projecte de salut comunitària i de prescripció social que l’Ajuntament d’Olesa duu a terme conjuntament amb el CAP Olesa. Els professionals de la salut proporcionen alternatives no sanitàries a pacients amb símptomes lleus o moderats relacionats amb malestars de la vida. “Aquest és un projecte de salut comunitària que es desenvolupa conjuntament amb el CAP, on els metges recomanen fer exercici moderat per a millorar la seva salut. Moltes persones no tenen les condicions físiques per a fer grans rutes i amb “Voltem Olesa” trobaran rutes accessibles i adaptades a prop de casa” ha destacat l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera.

Aquest projecte va néixer l’any 2018 amb sis rutes urbanes i actualment n’inclou  deu que recorren bona part dels barris d’Olesa. Totes estan configurades en un sistema de xarxa que permet la connexió entre elles i amb l’entorn natural a través d’una anella verda. D’aquesta manera la volta urbana saludable queda connecta amb la xarxa de camins rurals.

Riera explica que “cada any s’han fer actuacions de millora al llarg d’aquests recorreguts, com eliminació de barreres arquitectòniques, plantació d’arbrat i instal·lació de mobiliari urbà o de jocs d’entrenament cerebral o per exercitar la memòria. Són actuacions que milloren els itineraris però també els barris”.

Aquestes rutes urbanes i les que s’han configurat per l’entorn natural també es fan guiades. L’Ajuntament d’Olesa convida la ciutadania a participar a les excursions que s’organitzen cada dimarts i dijous. Són  gratuïtes però les places són limitades i cal fer inscripció prèvia al portal vivetix.com.