L'Ajuntament d'Olesa dona a conèixer com serà la biblioteca Santa Oliva un cop s'ampliï
El projecte constructiu de l’ampliació podrà tirar endavant els propers mesos gràcies a la injecció econòmica d'una subvenció d’1,86 milions d’euros provinent de fons europeus.
“Més que un edifici, és un paisatge”. Amb aquesta frase es pot resumir el concepte arquitectònic amb què s’ha plantejat l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva. L’Ajuntament d’Olesa va presentar aquest dimecres, a l’Auditori de la Casa de Cultura, el projecte constructiu de l’ampliació, que podrà tirar endavant els propers mesos gràcies a la injecció econòmica que ha suposat rebre una subvenció d’1,86 milions d’euros provinents de fons europeus. L’Ajuntament també compta que tindrà el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
L’acte de presentació del projecte constructiu va estar presidit per l’alcalde, Miquel Riera, i va comptar també amb la participació de Marta Viada, del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, i Judith Leclerc i Jaime Coll, directors del projecte del despatx Coll-Leclerc Arquitectos.
L’alcalde, Miquel Riera, va recordar que la idea d’ampliació de la biblioteca va sorgir el 2015 arran la necessitat d’habilitar més espais per a l’equipament. Això va portar l’Ajuntament a plantejar-se que “calia ser més ambiciós” i estudiar bé quines necessitats hi havia envers la biblioteca per plantejar un projecte més complert. Per aquesta raó es va sol·licitar l’ajuda tècnica de la Diputació de Barcelona, que va permetre fer un programa funcional que va deixar palès que un municipi de les dimensions d’Olesa de Montserrat necessitava un equipament amb més de 1.000 m2 més dels que té ara.
Des d’aleshores, va dir l’alcalde, “s’ha avançat de forma lenta però segura, guiats de la mà de la Diputació de Barcelona, perquè s’han pogut fixar les necessitats, dimensionar bé el projecte i guiar els arquitectes en allò que volíem, gràcies a un equip molt gran que hi ha participat amb moltes mirades, incloses les dels usuaris”.
Miquel Riera també va posar en relleu que ara l’Ajuntament disposa d’un projecte constructiu que permet tirar endavant el projecte. De fet, va admetre, l’equip de govern pensava que només podria aconseguir tenir el projecte acabat i que el següent pas seria, el proper mandat, buscar el finançament per fer-lo realitat. L’haver disposat d’un projecte acabat, però, ha fet que l’Ajuntament d’Olesa hagi pogut optar a una subvenció de fons europeus, que ha atorgat al municipi 1,86 milions d’euros per a l’ampliació de la biblioteca. Per a la resta de l’obra es comptarà amb fons propis i amb l’ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.
Amb la injecció econòmica de la subvenció europea, l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per licitar l’obra. Segons va detallar l’alcalde, després de l’aprovació del projecte constructiu al Ple municipal de març, es preveu que al Ple d’abril s’aprovin els plecs de contractació i es pugui comptar amb constructora en un termini d’entre 6 i 8 mesos.
Per la seva banda, Marta Viada, del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, va recordar com l’ens provincial va ser l’encarregat de liderar la redacció del programa funcional de la biblioteca i de convocar un concurs d’idees al qual s’hi van presentar una vintena d’equips d’arquitectes. D’entre aquests, un equip d’experts van escollir cinc propostes, que es van desenvolupar en un avantprojecte i d’entre els quals va sortir escollit el presentat pel despatx Coll-Leclerc.
Segons Viada, diverses van ser les raons que van fer escollir el projecte de Coll-Leclert: la seva proposta encaixava tot el programa funcional de la biblioteca, és a dir, totes les necessitats; l’ampliació es feia en una única planta; es treballaven bé les façanes, molt transparents, per facilitar la relació entre l’interior i l’exterior, i s’aconseguia una edifici gairebé amb consum zero. Viada va destacar també la feina transversal que s’ha fet entre Diputació de Barcelona, diferents departaments de l’Ajuntament d’Olesa i l’equip d’arquitectes per fer realitat el projecte constructiu.
Els encarregats de detallar-lo van ser els arquitectes Judith Leclerc i Jaime Coll. Una de les premisses amb les que han treballat és la de voler aprofitar l’essència de com era l’espai fa anys, quan tot el sector que s’ocupa per a l’ampliació, el pati de la Casa de Cultura, formava part de l’antic Hotel Gori. L’objectiu és aconseguir un edifici que, més que un edifici, “és un paisatge”, amb una transició natural entre interior i exterior i molta vegetació. De fet, de la nova gran sala interior els arquitectes en diuen “el bosc”.
Vista des del passatge dels xal·lets Vista del passatge quan formava part de l'antic Hotel Gori
Un altre dels grans atractius del nou edifici és la gran coberta verda, de més de 1.000 m2, que permetrà no només que s’hi pugui llegir en horari d’obertura de la biblioteca, sinó també accedir-hi des de la Casa de Cultura quan la biblioteca estigui tancada. Alhora, amb l’ampliació es fan grans obertures que connecten la planta de biblioteca amb el soterrani de la Casa de Cultura, on hi ha l’Arxiu històric i l’emissora municipal olesa Ràdio, per dona-hi llum i ventilació natural.
Gran coberta verda
L’entrada a la biblioteca es farà per la part central de l’edifici de la Casa de Cultura, des d’on un primer vestíbul distribuirà cap als diferents espais, que tindran màxima connectivitat. L’actual zona de lectura de la biblioteca es destinarà als infants, i es separarà per una paret de vidre de la nova sala gran, l’espai “bosc”, que ocuparà tot l’actual pati de la Casa de Cultura i s’obrirà al carrer d’entrada (davant l’entrada de l’Escola d’Arts i Oficis) i al costat de l’Ajuntament, on es conservarà el lilà. La primera planta de l’actual biblioteca es destinarà a sala de vídeo i so, i també inclourà una sala polivalent.
Vista de la nova sala de lectura Vista del nou accés
La coberta verda, que té una obertura cap al gran pati central, inclou un sistema d’emmagatzematge de l’aigua, que es recull de la coberta actual, i que permet que serveixi per al reg de tota la zona verda. També s’instal·laran plaques solars a la coberta actual. D’aquesta manera, l’edifici serà totalment autosuficient.
L’arquitecte Jaime Coll també va apuntar que un dels reptes havia estat convertir la façana posterior de l’edifici, on hi ha ara el pati de la Casa de Cultura, en un espai amb façana pròpia i connectat amb la resta de l’edifici i l’entorn.
Podeu fer un viatge virtual en el següent vídeo (pertany al projecte inicial).
També podeu conèixer més detalls del projecte al video de l'acte de presentació del projecte que trobareu al canal de YouTube de l'Ajuntament d'Olesa.