11/10/22

L’Ajuntament d’Olesa organitza diferents activitats per impulsar la lactància materna

Aquest octubre se celebra una nova edició de la Setmana de la Lactància Materna, amb l’objectiu de fomentar-la i donar a conèixer els seus beneficis. Les activitats arrencaran el dia 17 d'octubre i s’allargaran fins al 27.

Image
Cartell informatiu de les activitats que es faran sobre la lactància materna

Del 17 al 27 d’octubre l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat se suma, un any més, a la commemoració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM).

Enguany porta per lema “Donant suport i educant” i pretén enfortir la capacitat de diferents àmbits de la societat en protegir, promoure i donar suport a la llet materna, ja que és clau per millorar la nutrició, garantir la seguretat alimentària i reduir les desigualtats.

En aquest sentit des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) es treballa també per promoure l’alletament matern en cinc etapes principals, que constitueixen els grans reptes perquè tot el procés es faci amb èxit: l’atenció prenatal, el part, el postpart i l’etapa neonatal, l’etapa postnatal i les situacions especials que en puguin sorgir.

Activitats a Olesa del 17 al 27

El programa d’Olesa recull una desena d’activitats gratuïtes que organitza el departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, des del 17 al 27 d’octubre. A les activitats programades hi ha activitats per als nadons com tallers de  massatge, de música, ball o piscina i també xerrades i exposicions.

Dilluns 17, hi ha un taller de “Maternitats i sexualitats”, a càrrec de Les Magranes. La maternitat suposa un punt d’inflexió en la sexualitat de la dona. Tot un seguit de canvis físics, emocionals, psicològics i hormonals deixen una empremta que modifica amb escreix l'autopercepció i vivència del plaer.

L'objectiu de la sessió, a càrrec de Les Magranes, és aprendre com integrar i acceptar tots aquests canvis, i gaudir d’aquesta nova etapa en la sexualitat, superant tabús. Es farà a les 17.30 h a la Sala Polivalent del CAP Olesa. Inscripcions a través de la plataforma Vivetix.

Com és habitual a aquestes jornades tampoc faltaran enguany els tallers de massatge per a nadons. Aquest taller el fan les llevadores del Centre d'Atenció Primària per a famílies amb nadons de fins a set mesos. Els/Les participants han de portar una manta i oli per fer el massatge. Inscripcions a través de la plataforma Vivetix. Aquesta activitat s’adreça a nadons de fins a 7 mesos i es farà dijous 20, en horari de matí, a les 11.30 h al CAP Olesa.

Divendres 21, hi haurà un taller de música per a nadons (de 6 a 18 mesos). En el taller es farà un tastet de com l’estimulació musical aporta als infants multitud de beneficis en diverses àrees: cognitiva, motriu, emocional, creativa i comunicativa. Serà a les 17 h a la Casa de Cultura (Sala 3). Inscripcions a través de la plataforma Vivetix.

L’endemà dissabte 22, hi haurà l’activitat d’ "Aigua per a nadons",  en horari de matí a la piscina municipal coberta. Amb aquesta sessió es pretén habituar el nadó a les condicions del medi aquàtic, fomentar la interacció entre nadons i la relació afectiva amb els pares. L’activitat va adreçada a famílies amb nadons de  6 a 18 mesos. L’activitat comença a les 10 h. i les inscripcions es poden fer a través de la plataforma Vivetix.

Dilluns 24, a la tarda tindrà lloc una nova sessió de conte per a petits lectors, a càrrec de Sherezade Bardají. El conte s’adreça a nens d’1 a 3 anys i es farà a les 18 h a la Biblioteca Santa Oliva. Inscripcions, a través de la plataforma Vivetix, a partir del 10 d'octubre.

També hi haurà xerrades com la que farà Marina Rinaldi sota el títol “Embaràs, fora pors!”. Una estona de sensibilització sobre la importància de viure un embaràs serè, lliure de pors imposades per la societat i alimentades pel desconeixement. Cal portar roba còmoda, màrfega i coixí. Aquesta activitat es farà dimarts 25, a les 17.30 h al CAP Olesa (Sala 3). Inscripcions, a través de la plataforma Vivetix.

Dijous 27, hi haurà la sessió informativa “Manteniment i conservació de la llet materna i tornada al món laboral”, a càrrec de les llevadores del CAP Olesa. Serà a les 11.30 h del matí. 

Dijous a la tarda hi haurà ball per a nadons de 6 a 18 mesos, al Casal Cívic Sant Bernat. Es farà a les 17 h i per participar cal fer inscripció prèvia a l’adreça de correu electrònica cc.olesa@gencat.cat o al telèfon 93 778 46 02.

Durant tota la setmana també es podrà passar a visitar l’exposició de llibres de lactància materna i criança a la Biblioteca Santa Oliva. També l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell hi participa amb diferents activitats com xerrades, tallers i concursos de dibuix i fotografia. Per a més informació www.fhsjdm.cat

Aquestes activitats estan organitzades des del departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el CAP Olesa, la Biblioteca Santa Oliva i la Xarxa Socioeducativa Infància-Adolescència, entre d’altres.