01/04/23

Els alcaldes del Baix Llobregat Nord es troben a Martorell i reclamen un nou CUAP i més Mossos

Els alcaldes de les poblacions del Baix Nord s'han reunit per demanar mesures en matèria de seguretat i salut per als seus municipis. S'ha posat l'accent en la necessitat d'un nou Centre d'Urgència d'Atenció Primària (CUAP) per donar servei als habitants de la zona i han reclamat un increment dels recursos en seguretat.

Image
Trobada d'alcaldes del Baix Llobregat Nord a Martorell. 31/03/2023

La trobada, que ha tingut lloc al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric ‘La Caserna’ de Martorell, ha estat presidida per l'alcalde de la localitat, Xavier Fonollosa, i ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, alcaldes de les poblacions veïnes Esparreguera, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes i la regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil d'Abrera.

Durant la reunió, els representants municipals han exposat les seves inquietuds en matèria de salut i seguretat i han consensuat un document inicial que un cop acabat, segons han explicat Miquel Riera, "servirà per traslladar a la Generalitat les queixes que tot el territori compartim envers el sistema català de salut, la manca de prestacions que està patint des dels darrers anys i que comporta, sobretot, a una minva en els recursos de professionals, de pediatres, de metges de capçalera, però també d'infraestructures. Tot això reforça urgència de disposar d'un CUAP més centrat en el territori. Aquest document també farà esment de la necessitat que tenim d'augmentar la dotació de Mossos d'Esquadra per totes les tasques que fan de seguretat en el nostre territori del Baix Llobregat Nord".

Els alcaldes han demanat a Salut que s'iniciï l'ampliació de l'hospital de Sant Joan de Déu de Martorell. Una ampliació que l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha manifestat que "es demana des de 2008 i més molt necessària, ja que, actualment, les urgències estan molt saturades. Tenim unes hores d’espera molt llargues perquè el 58% de les urgències són de Primària". Els assistents han recordat que l'Hospital està saturat i el CUAP de Sant Andreu de la Barca és insuficient. Per això han reclamat la creació de més centres al territori.

Així mateix, els alcaldes han manifestat la seva preocupació per l'augment de la sensació d'inseguretat a la zona i han reclamat un increment de la presència policial per fer front a aquesta situació. Fonollosa ha destacat que “garantir la seguretat a les nostres places i carrers. És un tema que ens ocupa i preocupa moltíssim”; i ha afegit que "aquesta manca d'agents fa que moltes tasques recaiguin sobre la Policia Local, tot i que no siguin de la seva competència". 

En resum, els alcaldes del Baix Nord han reivindicat mesures en matèria de salut i seguretat per als seus municipis, posant l'accent en la necessitat d'un nou CUAP i d'un increment de la presència policial. La trobada ha estat una oportunitat per debatre aquestes qüestions, per buscar solucions conjuntes sense importar de les diferents sensibilitats polítiques i s'han instat a continuar treballant-hi més enllà de les eleccions municipals del 28 de maig.