26/10/23

Olesa commemora el Dia de la Visibilitat Intersexual

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat fa una crida a la consciència, la comprensió i la inclusió per aquest col·lectiu que representa l'1,7% de la societat.

Image
Cartell del Dia de la Visibilitat Intersex del SAI Olesa de Montserrat

Aquest 26 d'octubre se celebra el Dia de la Visibilitat Intersexual, una data que busca crear consciència i visibilitzar una comunitat sovint desconeguda. Les persones intersexuals neixen amb una àmplia gamma de variacions corporals de les característiques sexuals que no s'ajusten a les nocions socialment acceptades d'home o dona.

Durant el 2003, quan la intersexualitat encara no era molt coneguda, però se’n començava a parlar. L'Emi Koyama i la Betsy Driver, dues activistes de la Intersex Society of North America (ISNA), van començar a compartir idees sobre com podien fer difusió sobre la intersexualitat i, entre altres accions, van crear un dia que la reconegués, el 26 d’octubre. Sònia Blánquez, tècnica del SAI d'Olesa, explica que "intersexualitat és un terme genèric que fa referència a aquesta diversitat biològica, incloent-hi característiques com cromosomes, hormones i òrgans reproductius que no es conformen amb les normes tradicionals de gènere".

 

Audio file

La necessitat de visibilitzar aquesta comunitat rau en l'objectiu d'educar la societat sobre aquesta realitat i lluitar contra els mites, estereotips i prejudicis que els han afectat històricament. L'Organització de les Nacions Unides insisteixen que la intersexualitat no ha de ser vista com una malaltia ni com un problema, sinó com una part legítima de la diversitat de la identitat de gènere. Blánquez comenta que "encara que aquesta realitat està guanyant visibilitat i acceptació, les persones intersexuals han enfrontat discriminació i violacions dels seus drets humans en moltes parts del món".

Audio file

En el marc d'aquesta celebració, es destaca que la coneguda com a "Llei trans" prohibeix les cirurgies i altres procediments mèdics invasius en persones intersexuals. A partir dels 12 anys, només es poden realitzar si la persona ho demana i és considerada madura per prendre una decisió informada. La tècnica del SAI destaca que "la llei vol garantir la intimitat d'aquestes persones i acabar amb les exploracions que només miraven d'encaixar-les en els estereotips d'home o dona".

Audio file

A Olesa de Montserrat, l'Ajuntament ofereix el Servei d'Assessorament Integral (SAI), que té com a objectiu proporcionar informació, suport i recursos tant per a persones del col·lectiu LGTBI com per a les seves famílies. Aquest servei està obert a tothom que tingui dubtes o necessiti informació relacionada amb aquesta temàtica i pot ser contactat mitjançant el correu electrònic sai@olesademontserrat.cat o el telèfon 93 778 00 50, ext. 4.