10/11/24

Olesa, municipi escollit per acollir la conferència “Llibertat de circulació de capitals dins la UE”

El Consell Català del Moviment Europeu va organitzar una sessió informativa per a donar a conèixer la ciutadania les oportunitats que ofereix la UE en matèria de llibertat de circulació de capitals. La sessió es va celebrar, aquest dimarts a la tarda, a l’Auditori de la Casa de Cultura.

Image
Ponents

Olesa de Montserrat ha estat el municipi escollit per acollir la tercera sessió de les jornades “Oportunitats de ser ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea”, organitzades pel Consell Català del Moviment Europeu, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La xerrada informativa, centrada en la “Llibertat de circulació de capitals dins la Unió Europea”, es va celebrar, aquest dimarts a la tarda, a l'Auditori de la Casa de Cultura. L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, van presentar l’acte, que va comptar amb les ponències de Jorge Piñera, col·laborador i investigador de l’Institut d’Estudis Europeus de la UAB, i d’Alex Segarra, economista i assessor fiscal al despatx de serveis jurídics RocaJunyent. Més d’una seixantena de persones, la majoria joves estudiants de l’INS Daniel Blanxart, van assistir a la conferència.

El president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, va obrir l’acte explicant l’objectiu de les sessions informatives, que organitza l’entitat a diferents municipis de Catalunya per “divulgar les llibertats del mercat únic de la Unió Europea, que són la lliure circulació de mercaderies, de persones, de serveis i de capitals”. Aquest cicle de conferències s’emmarca dins l’Any Europeu de la Joventut, que se celebra enguany a fi de recuperar perspectives positives per als joves europeus.

Segons Ferrer, des dels orígens de l’entitat, que es va crear el 1949 a París durant l’exili per la dictadura franquista, el Consell Català del Moviment Europeu ha treballat envers la mateixa idea: “una Europa democràtica, federal, diversa i amb respecte dels Drets Humans”.

L’alcalde d’Olesa va agrair al públic l’assistència a la xerrada, principalment als joves, a una “sessió pràctica que els aportarà un coneixement molt útil de cara al futur”. Riera va afegir que “els joves són la clau per aconseguir que totes les llibertats que ens proporciona la Unió Europea, continuïn endavant”.

Després de detallar els orígens i la història de la Unió Europea, el col·laborador i investigador de l’Institut d’Estudis Europeus de la UAB, Jorge Piñera, va explicar els avantatges que ofereix la lliure circulació de capitals per a la ciutadania i les empreses dels Estats membre. Piñera va destacar la inversió directa; les inversions immobiliàries i de valors a l’estranger; la concessió de crèdits i préstecs, i les operacions de capital de caràcter personal, com en el cas de les herències o els llegats. Segons Piñera, es tracta de la llibertat més recent, més àmplia i més important de totes: “és la base del bon funcionament del mercat interior i de la resta de llibertats, i contribueix al creixement econòmic”.

El ponent també va destacar algunes de les restriccions que afecten la llibertat de circulació de capitals. La Unió Europea i els Estats membre són els encarregats de vetllar per al “correcte funcionament del sistema financer i protegir la ciutadania d’activitats que tinguin com a finalitat el blanqueig de capitals”, també es restringeixen els moviments per al finançament del terrorisme i els que no segueixin la política exterior de seguretat comuna a la Unió Europea.

Al seu torn, l’economista i assessor fiscal, Alex Segarra, va esvair dubtes en matèria fiscal sobre la llibertat de circulació de capitals a l’estat espanyol. Segarra va posar l’accent als darrers reptes que es plantegen per evitar circumstàncies discriminatòries (entre residents espanyols i no residents) i que poden constituir una restricció a la lliure circulació. És el cas de l’Impost sobre el Patrimoni, que només s’aplica a dos països europeus; l’Impost sobre Successions i Donacions, un dels més elevats d’Europa, o dels rendiments derivats de l’arrendament de béns immobles situats a l’Estat espanyol, on un no resident que disposa d’un immoble i el lloga, ha de tributar amb un gravamen superior a un resident.

La conferència va finalitzar amb un espai de debat, moderat per la Cap de Comunicació de l’Ajuntament d’Olesa, Anna Casado, on les persones assistents van participar exposant els seus dubtes als experts.