05/06/21

Centres de primària, secundària i llars d'infants, preparats per a la reobertura dilluns, amb l'entrada a la Fase 2

En el cas de les escoles bressol municipals, obrirà portes la llar d’infants Taitom, amb els infants de les famílies que han manifestat la seva necessitat de fer ús del servei.

Image
Centres de primària, secundària i llars d'infants, preparats per a la reobertura dilluns, amb l'entrada a la Fase 2

Amb la previsible entrada d’Olesa de Montserrat a la Fase 2 de la desescalada, el proper dilluns 8 de juny, els centres educatius olesans obriran portes després de 3 mesos tancats per la pandèmia. En el cas de les escoles bressols municipals, obrirà portes la llar d’infants Taitom, on es concentraran els infants de les famílies que havien manifestat la seva necessitat de fer ús del servei. Pel que fa als centres educatius públics i concertats de primària i secundària del municipi, tots tenen l’operatiu preparat per obrir portes seguint els protocols establerts.

 

La regidora d’ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa, Lourdes Vallès, ha destacat la bona coordinació entre tots els centres olesans, fet que ha permès compartir un pla d’obertura en comú. S’han generat unes pautes generals que se seguiran en tots els casos, si bé amb requisits concrets que pugui tenir cada centre degut a les seves característiques particulars. El pla d’obertura que es pot consultar a la pàgina web de cadascun dels centres educatius olesans.

 

Lourdes Vallès, ha recordat que es tracta d’una reobertura de centres que, més que acadèmica, serà d’acompanyament emocional, alhora que permetrà fer “una mena de comiat”. En el cas dels alumnes de segon de batxillerat, les sessions presencials permetran resoldre dubtes de cara a les proves d’accés a la universitat. A hores d’ara, són poques les famílies interessades en què els seus fills i filles retornin al centre escolar aquest curs.

 

Els centres vetllaran per les mesures de seguretat previstes i la prevenció de riscos, però els alumnes també hauran de col·laborar portant mascareta i lliurant un document autoresponsable que justifiqui que no tenen febre, símptomes i que no mantenen contacte amb cap afectat per coronavirus.

 

Vallès remarca que la situació segueix sent excepcional i que, davant la incertesa i la por de les famílies, “és comprensible que l’alumnat es quedi a casa”, si bé creu també que “en funció de com evolucionin les fases i les restriccions, la presència a les aules pot anar augmentant”. Segons la regidora, “l’Ajuntament està i estarà en contacte amb tots els centres educatius per conèixer la seves situació i necessitats”.

 

A més de llars, centres de primària i de secundària, si aquest dilluns Olesa entra a la Fase 2, com així s’espera, també obrirà portes el Centre de formació de persones adultes Mare de Déu de Montserrat, només per als cursos finalitzadors: G2, Anglès 3 i preparació per a les provés d’accés a grau superior. L’alumnat haurà de demanar hora al seu tutor. Precisament, l’Escola d’Adults iniciarà el procés de preinscripció el prop 15 de juny, i fins el 29 de maig.

 

Les xifres de la preinscripció justifiquen que es mantinguin 12 grups de P3 el curs 2020-2021

 

Per al curs 2020-2021, el departament d’Ensenyament de la Generalitat va decidir que, atenent al padró municipal i a la demanda de places que es preveia, calia suprimir un grup de P3. Per aquesta raó, en comptes dels 12 grups de P3 actuals, es van ofertar 11 grups a Olesa a l’inici del període de preinscripció, suprimint a priori un grup a l’escola Sant Bernat. Dels 220 nens i nenes censats, però, s’ha passat a 235 preinscripcions realitzades. D’aquestes, 130 han estat a l’escola pública i 105 a la concertada. A més, hi ha encara una quinzena de nens i nenes que no han formalitzat la preinscripció per diferents raons, uns casos que s’estan gestionant des de la regidoria d’Ensenyament.

 

Per aquesta raó, i encara sense saber quina serà l’organització del proper curs, la regidoria d’Ensenyament d’Olesa considera que “les xifres ens porten a ser optimistes, ja que creiem que justifiquen que finalment es mantinguin el 12 grups de P3”.

 

Lourdes Vallès ha remarcat que aquest “és un any diferent i excepcional, els tràmits segueixen el seu curs però amb més o menys un mes de retard sobre l’habitual, ja que hi ha hagut l’aturada per la Covid-19, però abans del 22 de juny ja ens faran saber si ens donen un grup més, tal i com hem demanat des de l’ajuntament, la Plataforma Olesa es Mou i les AFA’s”. La regidora hi ha afegit que, segons converses amb els Serveis Territorials d’Ensenyament, “s’està treballant perquè la conselleria d’Educació ens autoritzi aquest grup, que ens permetrà conservar els grups que teníem l’any passat i no perdre’n cap”.

 

Llars d’infants amb menys demanda per al proper curs

 

Quant a les llars d’infants, Lourdes Vallès ha detallat que la preinscripció per al proper curs “ha estat més baixa que l’habitual, però hem d’entendre que ha estat una preinscripció des de la por i la incertesa, en plena fase de desescalada”. En total, s’han presentat 23 sol·licituds a les llars municipals i 19 a les privades subvencionades.

 

Precisament, aquest dijous s’ha fet el sorteig del número de desempat per a les preinscripcions de llars d’infants del curs 2020-2021. El número resultant del sorteig, fet des del saló de sessions de l’ajuntament i emès a través d’un Facebook Live de l’Ajuntament, ha estat el 19.

 

De moment, els infants de 0-1 no es podran matricular fins a nova ordre, i tampoc poden fer ús del servei de la llar en període de reobertura ara al juny, ja que el seu sistema immune és més immadur. De cara a l’obertura de les llars aquest proper dilluns, hi ha hagut un total de 13 famílies que han manifestat la necessitat de fer ús del servei d’acollida, totes de la Taitom. Per tant, s’ha decidit que només obrirà La Taitom. S’ha establert un pla d’obertura, que es pot consultar a la pàgina web de la mateixa llar. Entre d’altres, les famílies s’han de responsabilitzar que n o portaran els infants amb febre o qualsevol altra patologia.

 

Per preparar l’obertura de les llars, s’ha procedit a la seva desinfecció i neteja i, segons ha detallat Lourdes Vallès, “s’ha format i preparat a les educadores per a poder gestionar a tres nivells la complexitat de la situació, emocional, físic i mental, mantenint en tot moment les mesures de seguretat i salut que diu la normativa”.

 

La Generalitat haurà de pagar les aportacions pendents per les escoles bressol

 

D’altra banda, la regidora d’ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa s’ha mostrat satisfeta pel fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi declarat fa uns dies com a ferma la sentència de fa dos anys i mig que obliga la Generalitat a assumir el finançament de les escoles bressol de 25 municipis, entre els quals Olesa de Montserrat. En aquesta primera sentència, del 20 de desembre del 2017, es reconeix als ajuntaments el dret a rebre 1.300 euros per alumnes pels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. Un cop rebutjat el recurs que va presentar la Generalitat, ara el TSJC declara ferma la sentència.

 

En el cas d’Olesa, ha destacat la regidora, aquesta sentència suposa que l’Ajuntament ha de percebre prop de 500.000 euros que va deixar d’ingressar de la Generalitat pels cursos esmentats. Segons Lourdes Vallès, “a l’Ajuntament d’Olesa no li va agradar haver d’arribar als tribunals per reclamar els diners als quals s’havia compromès la Generalitat a aportar en concepte de finançament de les llars d’infants, però no ens va quedar més remei. I ara la justícia ens ha tornat a donar la raó”.