05/02/23

Bona participació a les festes de Sant Antoni Abat i al Dia Escolar de la No-violència i la pau

Aquest cap de setmana, els olesans i les olesanes han gaudit d’un seguit d’activitats organitzades per l’Associació Tonis Olesa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olesa. Tant la celebració de les Festes de Sant Antoni Abat, com la commemoració del Dia Escolar de la no-violència i la pau, han tingut una elevada assistència.

Image
Cavalcada dels Tres Tombs

El bon temps ha fet que molts veïns i veïnes sortissin aquest cap de setmana al carrer a participar i gaudir de l'ampli ventall d'activitats de les festes de Sant Antoni Abat d'enguany.

Els actes més destacats van arrencar divendres a la tarda a la Casa de Cultura amb l’acte de traspàs de la bandera, que l’Associació de Geganters i Nans d’Olesa va cedir a la UEC. Tot seguit es va inaugurar l’exposició de programes de la Festa de Sant Antoni, amb un recull de programes de festes des del 1947 fins a l’actualitat.

El programa va continuar dissabte al matí amb l’obertura del Mercat Medieval a la Plaça de Catalunya, on els olesans i les olesanes van poder visitar la cinquantena de parades d'artesania, dolços i embotits. També hi havia parada de l'Associació Tonis Olesa, on es van poder comprar els tradicionals tortells de Sant Antoni. Al migdia, l’escenari de la Plaça de Catalunya es va omplir amb balls i música a càrrec de l’Esbart Olesà. Durant tot el matí de dissabte, també hi va haver el Mercat d’Origen i d’Artesans, al carrer dels Arbres, organitzat pel Parc Rural de Montserratí i Associació Terra i Mans.

Les activitats de les Festes de Sant Antoni Abat van continuar a la tarda amb la Santantonada i encesa dels foguerons amb els Diablots d’Olesa i tot seguit, el concert del grup Sittar Green, al pati de la Casa de Cultura, que va animar la nit de dissabte als més joves. 

Avui diumenge ha tingut lloc el plat fort de les festes, la cavalcada dels Tres Tombs. El dia assolellat, però fred, ha acompanyat des de primera hora, tant al guarniment de cavalls i carruatges com a l’esmorzar dels traginers que enguany s'han instalat al solar entre els carrers Marta Mata i la carretera de la Puda, al barri de Sant Bernat. Aquest any han participat una vintena de cavalls muntants i una vintena més de carruatges.

Puntuals, a les 11.30h ha arrencat l’esperada cercavila, encapçalada pel carruatge de l’Associació Tonis Olesa amb la imatge de Sant Antoni Abat. El recorregut ha anat des del carrer de les Angelines fins arribar als carrers d’Anselm Clavé i d’Alfons Sala, on la Banda de l’Escola Municipal de Música ha amenitzat el pas dels integrants de la cercavila i on s'ha fet la benedicció dels animals.

A continuació, desenes de persones han seguit el recorregut dels Tres Tombs pels carrers de la vila: carrer d'Anselm Clavé, Passeig del Progrés, Plaça de Catalunya, Avinguda de Francesc Macià i Carrer Mallorca. La cercavila ha comptat també amb l'ambientació dels grallers de l’Associació de Geganters i Nans d’Olesa i de Fal·lera Olesana. Ha estat un matí on s'ha pogut reviure una de les festes més arrelades d’Olesa en un ambient festiu que manté viva la cultura del municipi. 

La celebració també ha comptat amb un taller de corones i un altre d’escriptura amb ploma i tinta a la plaça de Catalunya, organitzat per l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets.

Enguany també s'ha pogut recuperar el tradicional dinar de Sant Antoni al restaurant Cafè del Centre amb ball a càrrec del grup Quartet Koktel Jas.

Les Festes de Sant Antoni Abat han finalitzat diumenge a la tarda amb el X Aplec d’Hivern organitzat per Olesa Sardanista al local de la Unió Excursionista de Catalunya d'Olesa (UEC) amb les cobles Vila d’Olesa i Reus Jove.

 

Dia Escolar de la no-violència i de la pau

La celebració de les Festes de Sant Antoni Abat han coincidit aquest matí amb la commemoració del Dia Escolar de la no-violència i de la pau que organitza cada any l’Ajuntament d’Olesa. Un any més, el municipi ha organitzat una jornada lúdico-reivindicativa per commemorar aquesta data que propugna una educació permanent en valors com la concòrdia, la tolerància, la solidaritat i el respecte als drets humans.

Al llarg de tot el matí, la plaça de la Sardana s'ha ompler d'infants i les seves famílies que han participat als jocs del món (una col·lecció de jocs gegants de diferents parts del planeta) i al taller Creakids, amb la construcció d’un colom per la pau de cartró.

El Dia Escolar de la No-violència i de la pau es va fundar l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal, i es celebra a escoles de tot el món els dies 30 de gener i propers, dia de l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.