12/01/24

L’Ajuntament detalla a la ciutadania les obres d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva

A partir del proper dilluns 15, i durant els primers 6 mesos, el servei de biblioteca es trasllada a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura (les sales d’exposicions).

Image
Xerrada informativa sobre les obres d'ampliació de la biblioteca Santa Oliva

L'Ajuntament explica els detalls de l'obra d'ampliació de la Biblioteca Santa Oliva.

A finals de mes engeguen els treballs d'ampliació de la biblioteca Santa Oliva. El dia 22 es formalitza el contracte amb l’empresa constructora i els treballs engeguen el 23, 24 i 25 de gener.

Es tracta d’un dels un dels projectes més destacats del mandat (prop de 4,7 milions d’euros), que permetrà duplicar la superfície útil de l’actual biblioteca amb la construcció d’una planta baixa que ocuparà tot el pati de la Casa de Cultura i alhora també generarà una nova zona verda al centre del municipi, amb la construcció d’una gran coberta vegetal. 

La durada prevista de les obres és de 16 mesos i, inevitablement, els treballs faran que, durant uns mesos, el servei de biblioteca es vegi afectat. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Olesa va fer ahir a la biblioteca una xerrada informativa per explicar a la ciutadania el detall de les obres i possibles afectacions que hi haurà cap al servei de biblioteca i a nivell urbanístic.

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Marc Serradó, va ser l’encarregat d’explicar el detall del projecte constructiu i les seves fases. 

Serradó va començar la seva exposició explicant els antecedents d’aquest projecte que ja es va iniciar al 2015, arran un estudi que posava de manifest que l'equipament havia quedat petit per un municipi de 25.000 habitants. “És una biblioteca construïda al 1994 i ampliada al 2004. Els 817metres quadrats de què disposa s’han quedat petits per a oferir el servei necessita actualment Olesa. La Diputació de Barcelona elabora un estudi (el mapa de lectura de Catalunya) on  calcula que, per les nostres dimensions, necessitem tenir el doble de superfície. Per aquest motiu al 2017 s’inicien un seguit de reunions que deriven en la redacció d’un Pla de funcionalitats i la posterior convocatòria pública de projectes i que guanya aquesta proposta de la biblioteca del futur”.

Audio file

La nova construcció destaca a nivell mediambiental per la seva construcció i per l’estalvi en el seu manteniment. L’objectiu és que aquest edifici tingui el mínim de despesa energètica per aquet motiu es projecta un sostre de terra vegetal que aïlla del sol i permet reduir la despesa energètica de l'aire condicionat, i alhora deixa que entri llum natural; tindrà plaques solars per generar energia, i la coberta verda es podrà regar amb l’aigua acumulada a les cobertes que hi ha a la Casa de la Cultura. “El nou edifici es farà amb criteris de sostenibilitat pel que fa a la ventilació, climatització, reutilització del 50% de l’aigua per regar l’espai verd, i també tindrà producció d’energia fotovoltaica a l’edifici”, va destacar Serradó.

Audio file

Tres fases de l'obra

Les obres s’han dividit en tres fases. En una primera (fins el mes de juliol) es faran els treballs de millora de l’actual edifici de la biblioteca; en la segona fase (fins el gener de 2025) es construirà el nou edifici que ocuparà l’actual pati de la Casa de Cultura, es farà la fonamentació, forjat i s’aixecarà la planta baixa de l’edifici; i en la tercera i darrera fase, es farà la planta superior, la coberta verda, connexió dels dos edificis i instal·lació de mobiliari.

Al seu torn, l’alcalde, Jordi Parent, va demanar paciència per possibles les molèsties que aquestes treballs poguessin ocasionar al veïnat i va destacar la importància d’aquest projecte per al municipi “serà una biblioteca oberta i de grans dimensions que recupera espais històrics com és el jardí que tenia l’antic Hotel Gori  i que es farà en aquesta coberta vegetal que hi haurà a sobre de la biblioteca”, va destacar.

Audio file

La regidora de Cultura, Emma Duran, va ser l’encarregada d’explicar als assistents les afectacions al servei de biblioteca. Duran va explicar que a partir del proper dilluns 15, i durant els primers 6 mesos, el servei de biblioteca es traslladarà a les sales 1 i 2 de la Casa de Cultura (les sales d’exposicions). A causa d’aquest trasllat, l’organització d’exposicions es farà al Centre Cultural Cal Puigjaner i a L’Escorxador (mostres de temàtica juvenil).

Pel que fa al servei de préstec, no hi haurà afectació perquè, encara que no es pot traslladar tot el fons de llibres al nou espai provisional, les peticions es poden fer a través del préstec interbibliotecari. “Es continuaran organitzant activitats habituals com l’Hora del conte o les trobades dels clubs de lectura a espais com l’auditori de la Casa de Cultura o el Saló de Plens” va explicar la regidora de Cultura.

Audio file

L’espai que no es podrà oferir, però, és la sala d’estudi (actualment a la primera planta de la biblioteca). És per aquesta raó que la regidora de Cultura està parlant amb  responsables de centres educatius d’Olesa i associacions de veïns per plantejar la possibilitat que puguin habilitar espais d’estudi.