15/09/22

VII Travessa de les tres ermites

És una de les sortides estrella que organitza l'Ajuntament d'Olesa i combina activitat física i cultural ja que l'eix principal són les ermites de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases.

Image
Participants en la travessa de les ermites

La Travessa de les tres ermites serà el 23 d'octubre i l’organitza el departament de Gestió de l'Espai Públic i Equipaments de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat amb el suport logístic i preventiu de l'ADF d'Olesa. El guia de Natura, Joan Soler, és l'encarregat de fer la sortida guiada, i ha explicat que "aquesta és una de les sortides estrelles de l'any per conèixer el patrimoni natural i cultural i que desperta molt interès. Ja és una activitat consolidada que es va idear al 2015 per fer una ruta integral a tot el terme municipal d'Olesa resseguint les tres ermites: la de Sant Jaume, Sant Pere Sacama i Sant Salvador de les Espases".

L'objectiu serà fer un recorregut de gairebé 20 quilòmetres de distància i d'una dificultat alta ja que cal estar acostumat a caminar per la muntanya així com tenir certa resistència "és una travessa a peu, no competitiva, i de dificultat alta que combina l'activitat física o esportiva amb la cultural, ja que l'eix central d'aquesta sortida és mostrar altres elements patrimonials, culturals i naturals com és l'aflorament geològic de Ribes Blaves, els diferents tipus de paisatge que hi ha al llarg del recorregut i tota la riquesa agrícola i forestal del terme municipal d'Olesa", ha destacat Soler. 

Pel que fa al recorregut, el lloc de trobada serà a la paça de Fèlix Figueres i Aragay (davant de l'Ajuntament) a les 7.30 h del matí. Des d'aquí el grup s'adreçarà cap a l'escola Puigventós per poder agafar el camí de les Pujades que connecta amb la urbanització de Ribes Blaves i per adreçar-se a la primera ermita, la de Sant Jaume. Un cop aquí, la travessa passarà per l'aflorament geològic de ribes Blaves i continuarà durant uns 200 metres per la carretera B-120 fins trobar la pista forestal que va fins a Sant Pere Sacama. Després, es pujarà fins a la Creu de Saba i tot seguit cap a la masia del Puigventós. Des d'aquest punt i fins arribar a Sant Salvador de les Espases, la travessa passarà per diferents corriols i altres indrets com el pla del Fideuer o la font de la Pastora. Acabada la visita a Sant Salvador de les Espases, es començarà el darrer tram de tornada al nucli urbà baixant fins trobar el Camí dels Voluntaris que connectarà amb la Creu de Beca i el barri de les Planes. 

A causa de l’exigència del recorregut, la ruta està planificada expressament per passar per punts de retorn en cas de necessitat, és a dir, per creuament de camins que permeten retornar al poble en el cas de què algun participant no es vegi en cor de completar tot el recorregut. Alguns dels llocs són: Sant Pere Sacama, pla de Puigventós, Pla del Fideuer i la Puda de Montserrat. ha destacat Joan Soler.

Tot i que no es obligatori, es recomana fer inscripció prèvia al correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat, al telèfon 93 778 0050 (ext. 3801) o a la recepció de l’Ajuntament. Cal portar aigua, esmorzar, calçat i roba adequada.