Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

PLANS PARCIALS

Sector SUPr4 Cal Candi 

L’Ajuntament d’Olesa ha de fiscalitzar i gestionar durant els propers dos anys un projecte d’iniciativa privada que es va començar a gestar ara fa prop de vint anys: la urbanització de Cal Candi. Es tracta d’un sector que el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) vigent encara, aprovat el 1993, va convertir en urbanitzable, i del qual el 2002 l’Ajuntament va aprovar el Pla Parcial presentat per la propietat. Amb un drets adquirits des d’aleshores per part dels propietaris dels terrenys, l’Ajuntament s’ha vist amb les mans lligades per aturar el projecte, ja que l’única via que podria aturar-lo, expropiar els 116.000 m2 del sector, tindria un cost d’entre 40 i 80 milions d’euros, i representaria la fallida econòmica del municipi. Per aquesta raó, l’opció que ha pres l’Ajuntament ha estat la d’intentar millorar el Pla Parcial amb un conveni amb la propietat que, entre d’altres, aconsegueix la creació d’una gran zona verda central al sector i la creació d’una comissió tècnica, integrada per tècnics municipals i de la propietat, que vetllarà per la bona consecució de les obres.

 

Així ho va destacar l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, en l’acte públic virtual organitzat per l’Ajuntament al voltant de la urbanització de Cal Candi, emès a través del canal de Youtube de l’Ajuntament. En l’acte també hi va intervenir Josep Contreras, cap l’àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament d’Olesa, i Josep Pinós, responsable tècnic de la Junta de Compensació de Cal Candi, integrada per tots els propietaris del sector.

 

El sector tindrà gran zona verda central que preserva el bosc de Cal Candi i més de 80 habitatges socials

 

La propietat dels terrrenys de Cal Candi va engegar el 2007 una batalla legal contra l’Ajuntament per l’anul·lació del projecte de reparcel·lació del sector (posada en comú dels terrenys del sector i repartició equitativa d’aquests en funció de la participació de cada propietari), anul·lació que es va fer, va recordar Miquel Riera, precisament arran un recurs del Bloc Olesà. Els tribunals, però, van donar la raó el 2009 als propietaris de Cal Candi, que van poder registrar les finques resultants del projecte de reparcel·lació i assegurar els drets adquirits. I ni la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) ha aconseguit revertir aquests drets.

 

Projecte de reparcel·lació de Cal Candi aprovat inicialment

Projecte de pla parcial aprovat inicialment

 

 

Per tot plegat l’Ajuntament va optar per negociar els darrers dos anys amb els propietaris per pactar un conveni “que recull tres grans guanys per al municipi”, segons va destacar el cap de Territori i sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Josep Contreras. Per una banda, en comptes de zones verdes residuals, es crea una gran zona verda central de més de 7.000 m2 que permet conservar la zona boscosa actual. A més, s’elimina l’obligació contemplada al Pla General vigent segons la qual l’Ajuntament havia d’assumir el 25% del cost d’explanació de la futura ronda nord (que representa uns 340.000€). Alhora, el conveni recull la creació d’una comissió tècnica de seguiment que vetllarà per la qualitat de les obres, integrada per tècnics municipals i tècnics de la Junta de Compensació. També preserva sòl públic per a 88 habitatges d’interès social,  19.961 m2 de espais lliures i 13.206 m2 per a equipament públic.

 

Pla parcial de Cal Candi després del projecte urbanístic

Pla parcial de Cal Candi després del conveni urbanístic

 

Tot i que els termes del conveni s’han incorporat al nou POUM abans de la seva aprovació provisional, també s’ha tramitat una modificació puntual de l’actual Pla General, per evitar que el conveni caduqui en el cas que l’aprovació definitiva del nou POUM s’allargui en el temps.

 

La tasca “fiscalitzadora” de l’Ajuntament, va detallar Josep Contreras, serà intensa amb la urbanització de Cal Candi, ja que l’ajuntament vetllarà per la qualitat de l’obra i per l’acompliment dels terminis d’execució (que es calculen en dos anys), perquè les obres afectin el menys possible al veïnat, i perquè l’estalvi que es pugui produir en l’execució de l’obra es reinverteixi en la urbanització del parc central. Quant als habitatges, el sector contempla un màxim de 454, dels quals 83 seran habitatges socials, 118 plurifamiliars i 253 unifamiliars.

 

Les obres duraran més de dos anys

 

Les obres van arrencar el juny de 2020 i és previst que s’allarguin més de dos anys. El responsable tècnic de la Junta de Compensació, Josep Pinós, va detallar que les obres es dividiran en diferents fases, que generaran diferents afectacions en la mobilitat de la zona. Mentre durin les obres es posaran tanques perimetrals per a la seguretat de les persones als dos eixos viaris que creuen el sector, que són el carrer Vall d’Aran i el carrer Empordà. També hi haurà tanques de control d’accés als carrers Conflent i Les Planes. Pinós va detallar que els vehicles d’obra accediran al sector des de l’avinguda Lluís companys passant pels carrers Ripollès, Anoia i Priorat.

 

Durant a primera fase, entre els mesos de juny i setembre d’aquest 2020, es farà la senyalització de tota l’obra i es tallarà el carrer Conflent, a un dels límits del sector per la banda est, tot i que es mantindrà l’accés a l’aparcament que hi ha al carrer, que quedarà limitat. També es limitarà l’aparcament del carrer Priorat, a l’altre límit del sector del cantó oest. El carrer Vall d’Aran mantindrà els dos sentits de la circulació. També es marcarà com a ruta alternativa, des del carrer Argelines, passar pels carrers Priorat i Vallès fins arribar a la part alta del carrer Conflent.

 

A partir del mes d’octubre és previst que comencin treballs en el clavegueram del carrer Vall d’Aran. Per aquest raó, aquest eix viari serà de sentit únic de circulació (de baixada), tot mantenint la parada de bus. En aquesta segona fase també es preveu ampliar l’aparcament del carrer Conflent i fer una vorera per a vianants i bicicletes en aquest vial.

 

Finalment, a la tercera fase de la urbanització, a partir del febrer del 2022, es farà tota la part d’acabats dels espais públics, enllumenat i plantacions. Les obres tenen, en total, un cost de prop de 10 milions d’euros (IVA inclòs) i van a càrrec de la constructora Excavacions Vilà Vilà.

 

 

Banner consulta projecte Cal Candi

 

 

Banner enllaç acte informatiu Cal Candi 26 maig 2020

 

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional