Escut de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat
+
avui

CATÀLEG DE PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

 

L’Ajuntament d'Olesa de Montserrat té aprovat definitivament un nou Pla Especial de Patrimoni, que recull en un sol document tots aquells edificis i elements que ja estaven catalogats en el Pla Especial de 1995 i en el Catàleg de Masies de 2013. També incorpora nous elements-edificis-àmbits que s’ha considerat importants per a preservar l’interès històric de la nostra vila.

 

El Catàleg i Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni ha estat elaborat per un equip multidisciplinari del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona i els serveis tècnics de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Cataloga un total de 205 elements que es classifiquen segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats: béns arqueològics i paleontològics i béns ambientals i paisatgístics. Es va aprovar definitivament a la Comissió d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona en sessió del 4 de juny de 2021.

 

El catàleg l’ha redactat un equip de professionals format per l’arquitecte Joan Pérez, la historiadora Marta Antuñano Reñé, l’ambientòloga Íngrid Roda del Cuerpo i l’arqueòleg Juan Garcia Targa. El Pla determina que Olesa de Montserrat compta amb un ric patrimoni d’enteixinats amb relleus de guix en els sostres de diverses cases, que poden datar-se de finals del segle XVI i començament del XVII, i de portalades i finestrals de pedra. Entre els seus valors patrimonials el treball destaca els conjunts de l’ermita de Sant Pere Sacama i restes de l’antic castell, i de l’ermita de Sant Salvador de les Espases i restes del castell. També es destaca el Nucli Antic de la vila d’Olesa, amb restes de l’antiga muralla, la torre del Rellotge, la plaça Nova, els carrers Hospital, travessia de Tetuan, Montserrat, de l’Església, Arc de l’Església, del Forn, plaça de la Cendra, de Dalt, Sant Joan, Ample i plaça de les Fonts. Del Nucli també es destaca que es tot un àmbit catalogat, del qual es protegeixen tots aquells elements que puguin ser vestigis històrics que es trobin en el subsol i a l’interior dels edificis, com les portalades, i els elements de pedra de façana, les reixes i baranes, i els enteixinats interior.

 

El treball també fa esment de l’important patrimoni industrial del municipi com les naus industrials Vilapou (antiga Catex), de Cal Pons, de Cal Montané, la  fàbrica Vella del Molí; les xemeneies del Vapor Cremat i de Cal Montané; el molí de Gualba i el canal industrial, testimonis del passat i present fabril del territori. Com a exemples d’edificis d’arquitectura modernista, noucentista i historicista, destaquen els xalets Gori; l’ajuntament, que ocupa l’antic hotel Gori; les antigues Cotxeres, els Salistes, Cal Margarit, el Mercat Municipal, Cal Nicolau Ric, la Clota, Cal Milà, el convent de les Escolàpies, l’Hospital Nou i les Escoles Nacionals, tots ells aixecats a finals del segle XIX i inicis del segle XX. Així mateix, en l’àrea rural, l’interès patrimonial, diu l’estudi, recau en masies, com Can Llimona o Can Mercetó, i el conjunt de marges i de barraques de pedra seca olesanes.

 

Podeu consultar el Catàleg de Patrimoni als següents documents:

 

Catàleg de patrimoni-Volum 1

 

 

Catàleg de patrimoni-Volum 2

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram_petit.png
  • RSS
  • Youtube-32x32.png
  • linkedin-32x32.png
Ajuntament d'Olesa de Montserrat
Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, s/n
08640 Olesa de Montserrat
Tel.: 93 778 00 50
ajuntament@olesademontserrat.cat
Reconeixement AOC Logo Infoparticipa
Logo Diputació de Barcelona Logo Generalitat de Catalunya Logo Fons  europeu de desenvolupament regional