18/02/22

Nova edició del taller gratuït de restauració de patrimoni

Torna una nova edició del taller de restauració de patrimoni a la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis que organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Aquest curs, totalment subvencionat, celebra aquest 2022 la desena edició.

Image
Cartell Restauració de Patrimoni. Tècniques i recursos de restauració. Informació per inscripció

Torna una nova edició del taller de restauració de patrimoni a la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis que organitza la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. El curs té per objectiu que les persones assistents aprenguin tècniques de conservació i restauració a la vegada que es recupera patrimoni municipal.

El taller és gratuït i subvencionat al 100% per la regidoria de Cultura, ja que es considera que les persones inscrites ja aporten el treball i els coneixements que van adquirint a mesura que avança el curs. L’encarregada d’impartir les classes de restauració és l’Elfi Bartès, professora de restauració de mobles de l'Escola d’Arts i Oficis.

Aquest curs ja està totalment consolidat i aquest 2022 celebra la desena edició. El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat que "durant totes les edicions del taller s'han restaurat peces importantíssimes pel municipi, provinents del fons propi de l’Ajuntament i de l’antic Hotel Gori, i també peces de donacions de particulars, on s’han rebut moltes al voltant de la temàtica de la pagesia”.

El taller va començar el passat 20 de gener però dura tot l’any. Com que desperta molt d'interès i les places disponibles s'ocupen ràpidament, hi ha llista d'espera, per tal que, en cas que hi hagi alguna persona que es dona de baixa durant el curs, la plaça la pugui ocupar alguna altra persona d'aquesta llista. 

La matrícula es pot fer online a aquest enllaç i per a més informació, les persones interessades es poden adreçar al departament de Cultura (Casa de Cultura, Salvador Casas, 26) al telèfon  93 778 00 50 o bé a la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis (Parc Municipal s/n) en horari de 16.00 h a 21.00 h i al telèfon 93 778 13 41.

Les peces que es restauren en aquest taller s’exposaran al futur museu de Cal Puigjaner.

Recta final a les obres de Cal Puigjaner

Les obres per adaptar l’edifici de Cal Puigjaner com a espai museístic i d’exposicions encaren la recta final. Fins ara s’han estat fent treballs de rehabilitació de l’edifici i de reforç de l’estructura d’aquesta antiga casa pairal i en breu començaran els treballs per adaptar l’espai a equipament museístic.

Fins ara s’havia arranjat l'espai del celler de Cal Puigjaner, amb accés des del carrer de Santa Oliva, que es va inaugurar amb l’exposició de Pep Montoya a l’octubre de l’any passat.

Els propers dies es començaran els treballs d'arranjament de la planta baixa de la casa pairal de Cal Puigjaner per poder dur a terme el projecte de museïtzació de l'espai que inclourà, entre d'altres, l'habilitació d'un vestíbul, la climatització de l'espai, i adequar aquesta planta per encabir-hi una exposició. El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha explicat que “en breu començaran els treballs de la part museística, d’adaptació de l’espai per acollir el museu i les exposicions; i en paral·lel engerarà la part tècnica de la gestió del museu, es vincularà a la xarxa de museus de la Diputació de Barcelona, i es donarà a conèixer per potenciar el turisme de proximitat al municipi”.

L’objectiu de la regidoria és que a la planta baixa aculli el futur museu etnològic del territori, una exposició dels municipis al voltant de la muntanya de Montserrat amb diferents seccions com natura, fauna, geologia i arqueologia. A més, d’informació sobre el passat agrícola i el cultiu de l'olivera i del raïm; i de la cultura popular i tradicions festives del territori. 

L’habilitació d’aquest edifici, documentat des de l'any 1548 i modificat al segle XIX,  es recull  al Pla d'usos que es va elaborar el 2018 que va recollir la funció de museu, sales d'exposicions, espai per la gastronomia i també un alberg.