31/05/21

L'Ajuntament d'Olesa explica al veïnat de Sant Bernat les actuacions urbanístiques del barri

L'Auditori de la Casa de Cultura va acollir divendres a la tarda l'acte "Urbanisme per barris: Sant Bernat", organitzat conjuntament amb l'associació de veïns. A més d'explicar les afectacions del POUM, la sessió també va servir per recollir propostes i suggeriments.

Image
sessió informativa amb l'Alcalde i Regidor d'Urbanisme Miquel Riera explican al veïnat de Sant Bernat els projectes urbanístics

El cicle de sessions informatives Urbanisme per barris va celebrar la darrera trobada el divendres 28 de maig a l'Auditori de la Casa de Cultura i centrar en el barri de Sant Bernat. L'encarregar d'apropar les diferents actuacions urbanístiques previstes va ser l'alcalde i també regidor de planejament urbanístic, Miquel Riera. Com a la resta de sessions informatives, Riera va començar explicant que l'objectiu principal de la sessió era "apropar el POUM, els diferents projectes urbanístics i fer-ho en grups petits com a conseqüència de la situació sanitària de la pandèmia i la necessitat d'establir aforaments reduïts". Riera va incidir en explicar la utilitat del planejament urbanístic, resumint com ha estat el creixement d’Olesa en els darrers cent anys i explicant la funció del POUM i les decisions urbanístiques més importants pel barri.

L’alcalde i regidor d’Urbanisme va explicar el nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que té com a gran objectiu solucionar els problemes urbanístics i de planejament, la manca d’equipaments i zones verdes que comporta el actual Pla vigent, el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) aprovat el 1993, i que ha quedat completament obsolet.

Més enllà del planejament, Riera també va parlar d’altres projectes que afecten el municipi com és el Pla Territorial Metropolità, les Zones de Protecció de la zona fluvial del riu Llobregat i del Parc Natural del Montserrat; o el Pla Director Urbanístic d’Infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera. L’alcalde també va enumerar els projectes de millora al municipi i que tindran incidència també al barri de Sant Bernat, com per exemple el projecte Voltem, que contempla diferents itineraris per fer rutes a peu on es posa en valor indrets del barri.

Pel que fa a les qüestions que va plantejar el veïnat, les persones assistents es van interessar pel pont sobre els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a la carretera de la Puda, també conegut com el pont de la Kao, i si n'hi havia previst fer un nou enllaç més segur que l'actual accés així com si estava previst el desenvolupament d'aquell sector industrial. Riera va explicar que el PGOU del 1993 ja preveu la construcció d'un nou pont com a condició per al desenvolupament del sector industrial i que, precisament, "aquest ha estat el principal impediment perquè el polígon no es construeixi, ja que el cost del pont rondaria els 12 milions d'euros". Per l'alcalde, però, el problema és que "tenim un pont de 1982 amb greus deficiències" i que, de fet, tot i ser una de les reivindicacions històriques que l’Ajuntament ha fet a la Generalitat de Catalunya, les obres de rehabilitació que s'han fet "han estat a càrrec del consistori, amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i una aportació de la Kao i que han superat els 200.000 euros". 

Sobre qüestions relacionades amb el manteniment del barri, l’alcalde va determinar que calia elaborar un Pla de barri amb tot el detall de les necessitats actuals però va avançar que un dels objectius que es posarà en marxa en els propers mesos serà incentivar entre les comunitats de propietaris una millora en l'accessibilitat dels edificis amb la instal·lació d'ascensors. L'objectiu, segons Riera, és estudiar totes les possibilitats existents i presentar-les al veïnat que finalment haurà de decidir. 

Un dels espais que preocupa al veïnat és el de l'antiga escola Sant Bernat. En aquest sentit, sobre aquesta instal·lació, Miquel Riera ha dit que la intenció és enderrocar la part més vella ja que la rehabilitació és inviable econòmicament i deixar un espai lliure i útil per al veïnat mentre no es construeix cap equipament. 

La propera sessió informativa es celebrarà aquest dimecres a l’Escorxador a les 7 de la tarda i amb el veïnat de La Central. Recordin que per assistir cal fer reserva prèvia a través del portal Vivetix.com